Kako odabrati hranu za pse?

Izbor hrane za psa jedno je od prvih pitanja s kojima se suočava novopečeni vlasnik. Uostalom, svi nastoje osigurati da njegov ljubimac jede ukusno i pravilno. Stoga je pitanje kako odabrati pravu hranu za psa vrlo relevantno i nije uvijek jednostavno za mnoge vlasnike. Danas ćemo pokušati dati odgovor na to, istražujući glavna načela odabira hrane, njene moguće mogućnosti, pravila hranjenja ...

Važne smjernice za hranu za pse

Tražite odgovor, kako odabrati hranu za pse? Što god odlučili, važno je da se tijekom odabira odlučite pridržavati sljedećih kriterija:

Ravnoteža hrane

U procesu sastavljanja prehrane za vašeg kućnog ljubimca, svakako biste trebali uzeti u obzir njegovu potrebu za vitaminima i mineralnim kompleksima, kao i prehrambenim komponentama. Dijeta ne bi trebala biti monotona (to se odnosi na prirodnu prehranu) i ne bi trebala biti uravnotežena. Ako se odlučite za hranjenje pripremljenim hranom, ovdje će vas proizvođač hrane izvijestiti o hranjivoj vrijednosti i sastavu vitamina. Ali u slučaju hranjenja prirodnim proizvodima, morate samostalno izračunati omjer proteina i ugljikohidrata. Jednostavnim riječima: psa ne možete hraniti jednim krumpirom, kašom ili čak jednim mesom. Važno je odabrati hranu koja je uravnotežena u smislu vitamina, minerala i hranjivih sastojaka.

Odgovara pasmina, težina i dob

Dijeta psa trebala bi varirati ovisno o njegovoj dobi. Ako štenad treba više kalcija, tada odrasli psi ne trebaju i ne u takvim količinama. To se također mora uzeti u obzir pri odabiru feeda. Stoga, ako odaberete gotovu verziju hrane za odraslog psa - ona bi trebala biti prikladna njegovoj dobi. Na primjer, X-SMALL AGING 12+ - Royal Canin hrana za pse za pse starije od 12 godina pogodna je za odrasle kućne ljubimce starije od ove dobi.

Nedopustivo je hraniti hranu za odrasle pse za štence jer je razlika između potreba odraslog ljubimca i hrane za bebu ozbiljno različita. Neravnoteža hranjivih sastojaka može dovesti do metaboličkih poremećaja u tijelu životinje.

U posljednje vrijeme mnogi proizvođači gotovih krmiva proizvode posebne pasmine linije hrane, sastav takvih opcija uzima u obzir potrebe životinje unutar pasmine - to je također vrlo korisno i prikladno. Na primjer - Royal Kanin hrana za engleske buldoge najbolja je za predstavnike ove pasmine.

Ako hranite vašeg ljubimca prirodnim proizvodima, ovdje ćete se morati više usredotočiti na težinu i starost psa, te pitati svog veterinara o predispoziciji pasmine za određene vrste bolesti. Na temelju podataka o predispoziciji pasmine za bolesti, bit će potrebno iz prehrambene pse izuzeti one proizvode koji mogu izazvati pogoršanje bolesti ili provocirati njezin razvoj.

Razmislite o duljini dlake životinje. Za dugodlake pasmine pasa može biti prikladna Brit Premium Lamb / Rice. Ako pas pati od kroničnih bolesti - gotove hrane treba odabrati s oprezom. Dijeta za pse s atopijom i dermatozom iz tvrtke Royal Canin pomoći će da se izbjegnu pogoršanja ovih kožnih bolesti.

Isključivanje štetnih proizvoda

Ne vrijedi dati psu čak ni jednokratnu poslasticu ili gastronomsku promocijsku čokoladu, slatkiše, kosti, agrume, slatkiše, dimljene proizvode, peciva i proizvode sa začinima. Ovo je tabu hrane za vašeg psa. Uključivanje njih u jelovnik kućnog ljubimca može ugroziti ne samo poremećaj prehrane ili alergije, već i dovesti do smrti vašeg prijatelja.

Voda - čak i ako znate odabrati pravu hranu za psa, uvijek bi trebalo biti moguće piti čistu i slatku vodu u neograničenim količinama. Ostale tekućine su mlijeko; juha ne može zamijeniti vodu. Manjak tekućine može uzrokovati dehidraciju.

Sukladnost s uvjetima skladištenja hrane i njezinim rokom trajanja čak je korisna hrana, ali ako joj je istekao rok trajanja ili se čuva u suprotnosti s preporukama za skladištenje, to može naštetiti dobrobiti psa.

Promatrajte reakciju tijela psa na hranu - ako primijetite da određena konzervirana hrana ili vrsta hrane uzrokuju da ljubimac ima uznemiren želudac, zatvor, poremećaje u probavnom traktu, probleme s mokrenjem, promijenite prehranu.

Promjena feeda je postupna

Promjena prehrane trebala bi biti postupna - oštro prebacite životinju na drugu vrstu hrane - od žitarica i povrća do suhe hrane ili konzervirane hrane ili obrnuto, što znači izlagati pseće tijelo ozbiljnom stresu. Ako ne govorimo o negativnoj reakciji tijela na staru hranu, prijelaz bi trebao biti nesmetan, postupno zamjenjujući novi dio pseće prehrane i istiskujući staru.

Ako je prelazak na novu prehranu prisiljen - posavjetujte se s veterinarom kako to učiniti bolje, kako odabrati hranu za psa. Možda će vam se savjetovati da privremeno prijeđete na hipoalergenske vrste hrane (na primjer, kompletnu hranu za pse s alergijama na hranu ili netolerancijom s izraženom preosjetljivošću tvrtke Royal Canin), dok tražite najbolju opciju jela, učeći kako odabrati pravu suhu hranu za pse.

Odabir gotove hrane za pse

Gotova hrana za pse je suha i mokra. Mi ćemo se detaljnije zaustaviti na svakoj od tih opcija. To će vam pomoći da bez većih poteškoća pokupite hranu za pse.

Časovi hranjenja

Prije svega, potrebno je razumjeti na koje se klase dijele. Dakle, suhe vrste stočne hrane su ekonomične, premium, super premium i holističke.

Ekonomska klasaIzrađuje se od nekvalitetnih proizvoda, soje, uzgajanih otpadaka, otpadaka, nema vitamina, hrana se tijelo loše apsorbira, a neprestano hranjenje ovom prehranom često dovodi do bolesti pasa. Ova klasa uključuje pedigree hranu (proizvodi se u Mađarskoj, SAD).
Premium klasane baš dobre kvalitete, ali bolje od ekonomije. Ima mnogo konzervansa, pojačivača okusa i mirisa, više životinjskih proteina. Primjer su Nutra Nuggets (SAD).
Super Premium klasaIma dobar sastav, ali njegov je minus prisutnost tvari koje tijelo psa ne apsorbira. Primjer brda (proizvedeno u Nizozemskoj, SAD)
Holistička klasaNajbolji jelovnik za životinju. Na primjer - Acana (proizvedeno u Kanadi).

Suha hrana

Dakle, kako odabrati pravu suhu hranu za svog psa? Evo nekoliko prijedloga:

  1. Obavezno primijenite sve principe odabira hrane koje smo gore opisali.
  2. Pokušajte odabrati hranu više klase koja će vam biti pristupačna.
  3. Ako vaš kućni ljubimac ima ovu ili onu bolest ili predispoziciju, to se mora uzeti u obzir.
  4. Ako ne, tada je preporučljivo odabrati hranu kreiranu posebno za pasminu vašeg psa. Sada gotovo svi proizvođači imaju takve linije za većinu popularnih pasmina. U ovom slučaju, sami su proizvođači uzeli u obzir sve značajke vašeg kućnog ljubimca i samo vam je potrebno ... (vidi odlomak 5).
  5. Pažljivo pratimo reakciju psa na prvi obrok, naime: a) koliko brzo i pojede apetit 2) što callas - koliko često, u kojoj količini, ako ima oštar miris 3) prvih tjedana obraćamo pažnju na raspoloženje kućnog ljubimca 4) na kvalitet kaputa - ima li peruti itd. 5) obratite pažnju na opći ton psa. I samo ako svi faktori daju očito pozitivne rezultate, smatramo da je naš put dovršen. Ako ne, tada biramo suhu hranu dalje.
  6. Pri promjeni feeda obavezno ga promijenite u obroku u obrocima. Postepeno uzimajte obrok dodavajući sve više i više nove hrane i sve manje i manje stare kako bi se promjena dogodila bez posebnih problema za probavni trakt vašeg ljubimca.

Usredotočite se ne samo na cijenu hrane, već nastavite na temelju koje će prehrambene opcije biti korisnije za zdravlje psa. Pokušavajući uštedjeti novac, uključujući suhu hranu ekonomske klase u prehranu vašeg ljubimca, potrošit ćete više novca na održavanje kod veterinara. Iako će pravilno odabrana prehrana pomoći u izbjegavanju pedigreskih bolesti i poremećaja u zdravlju vašeg odjela.

Mokra hrana

Među mokrim vrstama hrane za pse postoji ista gradacija kao i kod suhih vrsta hrane. Prema tome, konzervirana hrana može biti ekonomska klasa, premium kategorija, super premium i cjelovita. Općenito, sva gore opisana načela i pravila mogu se pripisati odabiru vlažne pseće hrane.

Pogledajte video: Želite Zdravog Psa? Evo Koja Hrana Za Pse Je Preporučena Kao Najbolja (Veljača 2020).

Loading...