Lažna trudnoća (štenad) kod pasa

Lažna trudnoća kod pasa nije tako bezopasno stanje kao što vlasnik može pomisliti na prvi pogled. Lažna sigurnost ispunjena je opasnošću i važno je znati točno što učiniti u ovoj situaciji. Ne smijemo zaboraviti na psihološko stanje životinje. Danas ćemo vam reći o tome kako se lažna trudnoća očituje kod pasa, kako je razlikovati od istinske i kako liječiti psa zbog ove bolesti.

Značajke bolesti

Uz lažno štene pas ne očekuje samo potomstvo, već je i izuzetno teško podnijeti činjenicu da se bebe još nisu rodile. Prije svega, uzrok lažne trudnoće kod psa leži u hormonalnoj neravnoteži (progesteron pada, a prolaktin odgovoran za mlijeko, naprotiv, proizvodi se u većim količinama), kao i u kvaru reproduktivnog sustava. I iskusne mame i one kuje koje nikada nisu rodile od toga. Ne treba ga čak ni pariti da bi signal mogao ući u mozak. Vlasnik brzo primijeti simptome lažnog šteneta kod pasa, iako odmah ne razumije da neće biti štenaca ako je došlo do parenja.

Simptomi lažne trudnoće kod pasa

Simptomi pasa s lažnim psima mogu se pojaviti gotovo neprimjetno i to u vrlo ozbiljnom obliku. Uz ovu bolest, promjene se događaju i na psihološkoj i na fiziološkoj razini. Dakle, kako se lažna trudnoća pojavljuje kod pasa?

Simptomi lažne higijeneprikaz
Promjena apetitaZnakovi lažnog šteneta kod psa vrlo su slični onima karakterističnim za stvarnu trudnoću. Ovdje se apetit mijenja. U početku može nestati, ali nužno će se povećati, kao da kućni ljubimac pokušava nahraniti cijeli čopor pasa.
Mučnina, povraćanjeČesto se kod pasa s lažnom trudnoćom bilježi mučnina (učestalo gutanje sline, lizanje usana), a ponekad i povraćanje. Događa se da životinja malo zakoči na zadnjim nogama, iako je ovaj simptom vrlo sličan problemima mišićno-koštanog sustava. Potrebno je isključiti bolesti zglobova.
Vremenom se želudac zaobliI, što je najvažnije, sve je na vrijeme. Osim ako u maternici doista nema štenaca. Ali evo kuja koja vjeruje da će uskoro zatrudnjeti, počinje graditi ugodno gnijezdo, uvlačeći krpe u njega.
Mamina briga za igračke i druge kućne ljubimceAko kod kuće postoje drugi kućni ljubimci, oni tada postaju "štenad" trudnoj kuči. Liže ih, grije, vuče ih, općenito, brine se o životinji što prije može. Ako nema drugih brkova, tada će osoba biti okružena naklonošću (lizne pete su još uvijek cvijeće). Igračke također mogu postati "štenad". Kuja ih stavlja u gnijezdo, zagrli šape, liže. Prava mama briga. U stvarno trudnih kuja takvo se ponašanje uopće ne bilježi jer će oni izbaciti brigu o majci na rođene bebe.
Priprema mlijekaU ženki s pobačajem bradavice nabreknu i napune se, kao da se žlijezde pripremaju za proizvodnju mlijeka. Pa čak ni njegova prisutnost ne znači da će biti štenad. Budući da hormoni djeluju, mlijeko se zapravo oslobađa.
Kontrakcije i pokušajiKad dođe dan X, životinja će imati i kontrakcije i pokušaje. Sve, kao u stvarnom rođenju. Međutim, postoje razlike između lažne trudnoće kod psa i prave.

Kako razlikovati lažnu trudnoću kod psa od stvarne? Postoje 3 jednostavna znaka:

 1. Sa pravom trudnoćom pas nikad neće početi tražiti dijete. Stoga ni igračke ni kućni ljubimci neće zamijeniti štenad kuju. Ali s lažnom trudnoćom, šapica ne samo da se uvlači u zube, već i štiti odabranu igračku.
 2. S lažnim štenadom, kuja neće izgubiti dlaku ni u blizini natečenih bradavica, dok kod uistinu trudnog psa krzno oko bradavica primjetno stanjiva. Tako priroda osigurava da mrvice olakšavaju pristup hranitelju.
 3. Još jedan jasan znak da pas ima lažnu trudnoću je stalna tjelesna temperatura. Ako je nastupila trudnoća, tada tjedan dana prije očekivanog datuma temperatura u ženki počne skočiti, ali ne iznad fiziološke norme (do 38,5), a dan prije dana X ona, naprotiv, padne ispod 37. U slučaju lažne trudnoće, dan prije pri rođenju je temperatura ili normalna ili blago snižena.

Liječenje psa s lažnom trudnoćom

Kako liječiti lažnu trudnoću kod pasa? Prije početka liječenja, mora se postaviti jasna dijagnoza - prije toga životinja se ne može liječiti!

Postavite dijagnozu

Postupak dijagnosticiranja lažne trudnoće kod pasa podrazumijeva sljedeće aspekte:

 • Anamneza bolesti, kao i fizički pregled životinje.
 • Provođenje rendgenskih pregleda, prema rezultatima kojih će se moći utvrditi trudnoća ili prisutnost viška tekućine.
 • Ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
 • Krvni test životinje (biokemijski i klinički).

Opće preporuke

Što učiniti ako pas ima dijagnozu - lažna trudnoća? Prije svega, potrebno je pokazati životinju veterinaru. On mora ili potvrditi ili odbiti vaše sumnje. I već donosi odluku: hoće li prilagoditi ponašanje životinje hormonskim lijekovima ili može li se izostaviti homeopatija. Nekoliko jednostavnih pravila za liječenje psa s lažnim štenadom:

 • U većini slučajeva bolest poput lažne trudnoće nestane sama od sebe za 2-3 tjedna, bez ikakvih posljedica za životinju.
 • Kada dijagnosticiraju "lažnu trudnoću", liječnici preporučuju minimalizirati unos tekućine i hrane, što pomaže smanjiti sintezu mlijeka.
 • U nekim slučajevima, dežurni liječnik propisuje hormone životinji pod strogim nadzorom veterinara.
 • S razvojem lažne trudnoće strogo je zabranjeno sterilizirati životinju. U tom slučaju liječnik će vam preporučiti da se ubuduće pribjegnete ovakvim postupcima kako bi se spriječio razvoj naknadne lažne trudnoće.

Ne birajte svoje omiljene igračke. Ova bolest se ne bilježi samo kod jazavaca ili minijaturnih pasa pasa, a često se javlja kod rottweilera, labradora, dobermana, buldoga i drugih. Veliki pas može postati pretjerano agresivan zbog činjenice da ste mu uzeli igračku, zamijenivši štene. Možete patiti, a vaša će se kuća rastrgati na komade. Pas treba nekoga o kome će se brinuti. Inače se psihološki problemi ne mogu izbjeći u budućnosti.

Igračke, meke papuče i ostale sitnice koje su barem pomalo slične malom štenetu treba ukloniti čim prođe estrus. I ne vrijedi se odvajati od već očigledno trbušnog psa. Uvijek je bolje spriječiti. Ometati životinju: hodati više, komunicirati. To je potrebno kako se pas ne bi objesio na lažne štene.

Kako bolest napreduje?

Lažna trudnoća kod pasa traje otprilike devet tjedana. Stoga, računajte ovo razdoblje od estrusa. I tjedan dana prije očekivanog datuma rođenja, smanjite prehranu, uklonite mliječne proizvode i proizvode koji sadrže mlijeko, također manje vode, ali nemojte to u potpunosti isključiti. Jedan dan - dva prije očekivanog rođenja, čak možete organizirati štrajk glađu za psa, ostavljajući samo vodu. To će pomoći smanjiti količinu proizvedenog mlijeka. Uostalom, to je nemoguće izraziti. A ako će biti puno, tada će životinja razviti mastitis. Vrlo ozbiljna bolest, kod koje se mliječna žlijezda upali, a mlijeko u njoj zgusne, zakuha i postane idealno okruženje za patogene mikroorganizme, bakterije neće propustiti svoju šansu. Stoga je toliko važno ne dopustiti da se proizvodi mlijeko. Ili barem kontrolirati taj proces. Ako vlasnik sve radi kako treba, onda lažni nedostatak psa nestaje u roku od tjedan ili dva.

Vrijedno je spomenuti da je lažna trudnoća kod pasa ponavljajuća pojava. Stoga, ako ikad bude, sigurno će se ponoviti ako nije bilo normalnog parenja koje bi dovelo do oplodnje. Prazno neuspješno parenje ili nepravilni susreti ženke s mužjakom samo će naštetiti psihi psa. Ako ne planirate redovito smanjivati ​​ljepotu, onda je bolje sterilizirati.

Još imate pitanja? Možete ih pitati kod veterinara naše stranice u polju za komentare ispod, koji će na njih odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Pogledajte video: KUNIĆI - Kako saznati je li vaša zečica skotna? Što možemo učiniti? (Listopad 2019).