Mekong Bobtail: mačke i mačke

Mekong Bobtail relativno je mlada pasmina mačaka, koju uzgajaju uglavnom ruski uzgajivači. Pasmina je izvana i povijesno povezana s poznatijim sijamskim mačkama, ali ima niz razlika. Najupečatljivija pojedinačna značajka je bezplodnost, ili bolje rečeno, imaju rep, samo su vrlo kratki i nužno imaju kičme, zbog kojih se pojavljuje karakteristična kovrča. Ove mačke sijamske boje sa svijetlim plavim očima i prijateljskim raspoloženjem bit će izvrstan izbor za bilo koju obitelj.

Povijest podrijetla

Mekong Bobtail je nova i vrlo drevna istočna pasmina mačaka. Rukopis koji prikazuje sijamsku mačku potječe iz 14. stoljeća, a čuva se u Muzeju Bangkoka, u međuvremenu je pasmina službeno odobrena tek 2004., no prvo se prvo radi.

Mnoge su legende povezane sa sijamskim mačkama u njihovoj povijesnoj domovini. Jedan od njih kaže da su stoljećima životinje s plavim očima i tamnom njuškom živjele u palačama, čuvajući blago i prateći princeze u šetnji. Posebna uloga dodijeljena je mačkama s uvijenim konjima. Tijekom kupanja djevojke su skinule nakit i objesile ih na repove, jer zbog svoje posebne strukture, prstenovi i naušnice nisu padali na pod i nisu se izgubili.

Povijest pasmine Mekong Bobtail usko je povezana s podrijetlom sijamskih i tajlandskih mačaka. Domaće mačke iz Siama po prvi su put došle u Europu krajem 19. stoljeća. 1884. godine u Englesku ih je doveo službenik britanskog konzulata u Bangkoku, Suen Hood. Veleposlanik je tvrdio da ga je sam kralj predstavio kralj prekomorske države. Otprilike u isto vrijeme u Ameriku su stigle i prve mačke koje su putovale od modernog Tajlanda preko oceana do Novog svijeta. Mnoge od ovih životinja imale su nabore i kukice na repovima, što je bio znak kraljevskih mačaka, ali uzgojni posao išao je putem odbacivanja životinja "s promašajem". Možda bi se ta odlika i zasebna pasmina izgubili da nije bilo entuzijasta (osobito iz Rusije) koji su podržavali populaciju dugi niz godina.

Osim onih prvih sijamskih, mnogo više Bobtail-a izvozilo se iz jugoistočne Azije. Tamo su uobičajeni kratki repovi. Općenito, moderno ime naglašava njihovo podrijetlo Mekong - duga rijeka poluotoka Indokine koja teče kroz različite zemlje:

 • Burma;
 • Laos;
 • Vijetnam;
 • Kambodža;
 • dio Kine i Tajlanda.

Preci mnogih modernih linija donijeli su iz ovih zemalja.

U procesu rada na pasmi uzgajivači su morali uzgajati životinje kratkim repovima nepoznatog podrijetla, ali prethodno su bili podvrgnuti strogom odabiru. Vjeruje se da su tajlandske mačke s repovima na repu sudjelovale u uzgoju Mekong-a, ali veliki klubovi tvrde da nisu radili takva pletenja, jer su neopravdani. Mačići rođeni kao rezultat takvog križanja nisu uopće odgovarali datoj vrsti. Danas je zabranjeno križanje za Mekong Bobtail.

Prvi standard za tajlandsku pasminu bobtail (tako su se ranije nazivali Mekongzi) razvila je Olga Sergeyevna Mironova, uzgajivačica iz Sankt Peterburga. Zahvaljujući dugogodišnjem radu, odobren je na seminaru stručnih felinologa o zavičajnim mačkama, u prosincu 1994., i tek je neznatno prilagođen na sastanku kolegija stručnjaka felinologa u Moskvi 1998. godine.

Pasmina je predstavljena 2003. na Međunarodnom sajmu pasa u organizaciji Royal Canin. Predstavljeno je 30 životinja iz različitih uzgojnih linija. Godinu dana kasnije ime je zamijenio Mekong Bobtail (engleski Mekong Bobtail), kako ne bi došlo do zabune s Tajlanđanima.

Danas su klubovi u Rusiji, Latviji, Bjelorusiji, Njemačkoj i Poljskoj registrirali više od 300 Mekongova. Većina stoke nalazi se u Rusiji, posebno u klubu Korgorusha. Među drugim poznatim klubovima ove pasmine mogu se istaknuti:

 • Bast (Kursk);
 • Kotofey (St. Petersburg);
 • Trijumf (Tver);
 • Aurinko (Petrozavodsk).

Izgled i standardi

Mekongs su jedinstvene srednje velike kratkodlake mačke s elegantnim tijelom i kratkim repom u obliku četke ili pompom. Mačke su mnogo veće i snažnije od mačaka, u prosjeku teže 3,5-4 kg, dok mačke nisu veće od 2,5-3 kg.

Glava i lice

Glava mačaka je glatko obrisana, gotovo ravna odozgo. Ovalni oblik njuške naglašen je teškom donjom čeljusti i bradom. Uši su malo položene unatrag, postavljene visoko, široko u podnožju s blago zaobljenim vrhovima. Oči su velike i izražajne. Karakteristična karakteristika je zaobljeni donji kapak, što ukazuje na bliski odnos s drugim tajlandskim mačkama. Općenito, rez se može nazvati blago nagnutim. Dopuštena je samo jedna boja - intenzivno plava.

Tijelo

Mekong ima snažno, mišićavo i istovremeno graciozno tijelo srednje veličine. Leđa su mu ravna i lagano zakrivljena do krune. Noge mačaka dugačke su s mekim ovalnim jastucima. Značajna značajka izgleda, pored repa, jest i to što kandže na stražnjim nogama nisu uvučene u potpunosti, jer ako mačka hoda po tvrdoj podlozi, na primjer, laminatom, tijekom hodanja čuje se specifičan štucanje, što nije tipično za mačke drugih pasmina.

Rep

Rep je kratak i slomljen, njegova duljina nije manja od tri kralješka, ali ne smije biti veća od ¼ duljine tijela. Prvi kink trebao bi biti u podnožju repa. Izvana, nabori možda nisu vidljivi, ali moraju se palpirati kroz kožu. Bobtail rep nije samo karakteristično svojstvo pasmine, već i svojevrsna "putovnica" svake životinje, jer ne postoje dva identična repa. Svaki je na svoj način jedinstven sa zavojima, navojima i duljini koji se ne ponavljaju. Usput, nema Mekongsa s dugim repom.

Vuna i boje

Mekani kratki kaput čvrsto se uklapa u tijelo. Lijepa je i sjajna, ugodna na dodir s minimalnim podlankom. Često se ova vuna uspoređuje s minkom. Još jedna karakteristika Mekong-a je da njegova koža nije čvrsto vezana za mišiće i povlači se mnogo jače nego kod drugih mačaka, i to ne samo u grebenu, već gotovo po cijelom tijelu.

Za Mekong Bobtail dopuštene su bilo koje točke (sijamske boje) bez bijelih mrlja ili tragova. Najčešći:

 • plava točka;
 • tabulatorna točka;
 • crvena točka;
 • tabby point.

Karakter

Mačke pasmine Mekong Bobtail odlikuju uravnotežen temperament i posebna inteligencija, prijateljski su i druželjubivi. Vrlo često se uspoređuju s psima. Doista, ove dvije životinje imaju mnogo zajedničkog u svom ponašanju. Mekongzi mirno hodaju na povodcu, dovoljno pametni da se sjećaju kućnih pravila i jednostavnih naredbi, vole nositi različite stvari u zubima i donositi predmete, stalno prate svoje gospodare, koriste zube, a ne kandže u borbama, i repom izražavaju spektar svojih emocija.

Kao i mnogi drugi predstavnici istočne skupine, prilično su pričljivi, ali neupadljivi. Mekong svojim izgledom i navikama pokazuje članstvo u visokom društvu mačaka plave krvi - ponosne su, veličanstvene i neovisne.

Mekong Bobtail podjednako je pogodan za velike i male obitelji, kao i za samohrane ljude.

Takve mačke možete sigurno povesti sa sobom na izlet ili u šetnju, ne brinući da će se izgubiti. Kućni ljubimci radije u blizini vlasnika. Pored toga, mačke dobro postupaju s malom djecom i s anđeoskim strpljenjem podnose mnoge manifestacije dječje ljubavi. Mekongsi se obično dobro snalaze s drugim životinjama u kući i nikada ne stvaraju konfliktne situacije.

Sadržaj

Mekong Bobtail su izvrsni za držanje u stanu. Mirno podnose usamljenost, praktički ne blijede, čiste i uredne, bez specifičnog mirisa. Odrasle mačke vrlo rijetko označavaju kutove. Možda će mali mačići uzrokovati malo problema sa svojom neuništivom energijom i aktivnošću, ali kako odrastu postaju ozbiljniji i uravnoteženiji, ali nikako lijeni.

Mekong dostiže pubertet vrlo rano, mnogi do 4-5 mjeseci. Posjedovanje nekoliko mačaka važno je ne propustiti ovaj trenutak i spriječiti slučajno parenje mladih i nezrelih životinja.

Mekong Bobtail mačke zadržavaju svoju seksualnu aktivnost do starosti. Zanimljivo je da mačke pri rođenju mačića preuzimaju funkciju majke, odnosno ližu bebe, navikavaju ih na toalet, hranjenje itd. Dakle, ako imate par Mekong bobtail-a, tada će u vašoj kući zavladati matrijarhat. Mačka, zauzvrat, preuzima samo jednu odgovornost - hraniti se i pažljivo nadzirati da "tata" ispunjava sve svoje obrazovne dužnosti. Osim toga, predstavnice "ženske polovice" ponašaju se neovisno i u svom ponašanju snažno nalikuju istočnoj princezi.

Briga

Predstavnici ove pasmine ne zahtijevaju posebnu njegu. Dovoljno ih je češljati 3-4 puta mjesečno za uklanjanje mrtvih dlačica. Malo češće češljajte se tijekom lijevanja i to samo radi smanjivanja količine vune na stvarima ili namještaju. Kupanje Mekong-a ne preporučuje se često. Mnogi vlasnici pribjegavaju vodenim postupcima samo prije izložbe.

Povremeno pregledajte uši i po potrebi ih očistite posebnim losionom. Oči, u pravilu, ne moraju se čistiti. Mačke se peru na vrijeme i nisu sklone obilnom lakriminaciji, pa im suzni kanali ostaju čisti bez intervencije vlasnika.

Omjer hrane

Svaka mačka je individualna, to se mora uzeti u obzir pri odlučivanju o hranjenju. Nisu izbirljive životinje, možete ih hraniti izravno, organizirajući im cjelovitu prehranu, u kojoj bi uz meso i kravice 15-20% trebalo ići na žitarice i povrće. Jednom tjedno možete dati ribu i prepelice. Ne preporučuje se hranjenje mačaka "sa stola".

Ne zaboravite da je mlijeko korisno samo mačićima do 2-3 mjeseca. S godinama se sposobnost apsorpcije laktoze znatno smanjuje, a ponekad čak i nestaje.

Ako je iz nekog razloga nemoguće organizirati uravnoteženu prirodnu prehranu, vrijedi dati prednost pripremljenoj hrani. Treba imati na umu da bi to trebala biti puna hrana barem premija. Također, prilikom odabira hrane za životinje važno je uzeti u obzir fiziološke karakteristike životinje:

 • dob;
 • razdoblje trudnoće;
 • dojenje i sitnice.

Zdravlje i životna dob

Mekong Bobtail je autohtona pasmina, pa predstavnici imaju izvrsno zdravlje. No, to ne znači da ih ne treba pokazati liječnicima na rutinski pregled, biti cijepljeni i povremeno istjerati parazite.

Postoji mnogo mačjih tegoba od kojih se Mekong može razboljeti u bilo kojem trenutku. Pratite njihovo ponašanje, a ako vam se čini da se kućni ljubimac čudno ponaša, počeo se osjećati tužno, odbija jesti, budite sigurni da to pokažete stručnjaku. Ne zaboravite da je bilo koju bolest najbolje liječiti u početnoj fazi.

Mekong Bobtail s pravom se smatra stogodišnjacima, za njih 20 godina nije granica. Zanimljivo je da do starosti zadržavaju seksualnu aktivnost i sposobni su za roditi. Na primjer, mačka iz uzgajivačnice Korgorushi Mars pravi je seks simbol mačjeg svijeta, postao je otac posljednji put kada je imao 23 godine! A mačka iz istog uzgajališta Conchitta donijela je leglo u dobi od 22 godine!

Izbor i cijena mačića

Ako razmišljate o kupnji mačića ove pasmine, tada prije svega trebate odlučiti o rasadniku, pročitajte recenzije o ovim ili drugim uzgajivačima. Pasmina nije najčešća, ali zato mačići će možda trebati malo pričekati i rezervirati unaprijed.

Mekong djeca će se spremiti preseliti se u novi dom tek za tri mjeseca. Vrijedi uzeti u obzir da su rođeni gotovo bijeli. Karakteristično tamnjenje na određenim dijelovima tijela počinje se pojaviti tek od dva do tri mjeseca i konačno se formira u dobi od jedne godine, a ponekad i kasnije. Mačići moraju biti zdravi i njegovani, sa sjajnom kosom, bistrim očima i odličnim apetitom.

Prosječna cijena mačića Mekong Bobtail je 15-20 tisuća rubalja.

Na konačne čimbenike utječu sljedeći faktori:

 • izgled mačića;
 • mjesto stjecanja;
 • dostupnost dokumentacije.

Ako niste sigurni da možete samostalno odabrati dobro dijete, bolje je potražiti pomoć stručnjaka ove pasmine.

Na Internetu često možete naći povoljnije opcije. U pravilu, mačići "na ruku" bez dokumenata koštaju mnogo manje, oko 5 tisuća rubalja.

Gdje je bolje kupiti Bobtail

Mekong Bobtail uobičajena je pasmina, tako da imate izbor. Možete posjetiti rasadnik, trgovinu za kućne ljubimce ili potražiti ponude na oglasnim pločama na Internetu. Sve ovisi o vašem novčaniku i preferencijama.

Parenje Mekong Bobtail

Kao i svaku orijentalnu mačku, Mekong odlikuje rani pubertet i posebna seksualnost. Stoga se nemojte iznenaditi kad mala šestomjesečna bobtail djevojka odjednom pokrene estrus.

Naravno, u ovoj dobi mačka još nije spremna postati majka, tehnički je to moguće, ali potomstvo mlade majke vjerojatno neće biti održivo. Doista, u fizičkom pogledu, kućni ljubimac je i dalje mačić, a fizički i pubertetski su dvije različite stvari.

Felinolozi preporučuju čekanje s viskozom do 10 mjeseci. Do ovog trenutka će se životinjsko tijelo poprimiti u obliku i mačka će biti spremna roditi punokrvno potomstvo bez rizika i komplikacija za njihov život i zdravlje mačića.

Slučajevi su različiti, ponekad se Mekong Bobtail može pariti u mlađoj dobi - 7-8 mjeseci. To je potrebno ako je mačka primijetila ranu ponavljajuću toplinu. U takvim je slučajevima trudnoća nužna za održavanje zdravlja životinje. Ali u svakom slučaju, potrebno je prethodno savjetovanje s veterinarom i koordinacija s klubom.

U standardnim situacijama propušta se jedno ili dva estrada, ali ne više od tri, jer je dugo kašnjenje još jedna prijetnja zdravlju kućnog ljubimca. Ne zloupotrebljavajte lijekove koji zaustavljaju ili prigušuju estrus. Ako ih često koristite, učinkovitost lijeka opada. Pored toga, u tijelu životinje počinju hormonalni poremećaji, što rezultira da mačka može postati ozbiljno bolesna.

Mekong Bobtail - Recenzije vlasnika

Kome povjeriti prosudbu pasmine, ako ne i vlasnicima i poznavateljima Mekong Bobtail-a. Recenzije o mačkama i mačkama mnogih ljudi koji razmišljaju o odabiru kućnog ljubimca od velike su važnosti za donošenje konačne odluke o kupnji.

Osobno mislim da je Mekong sjajna pasmina, a kritike sam odabrao kao pozitivne (vrlo negativne, u principu, nije ih bilo).

 1. Olga. Korolev.

Bobtail se poznajemo već duže vrijeme. Moj je sin navršio 10 godina kada smo kupili prvu mačku. Kako smo je voljeli, i ona nas je voljela. Pratili nas, spavali pokraj nas. Sada mu je sin 25 godina, a nedavno je kupio primjerak naše prve Sonje. Čini se da se Sonya vratila, podjednako nježna, mrdne uz bok i leži u blizini. I znate kako se osjeća, kad je loše, razumije sve, obožavamo ga. Nedavno sam rodila, od nje su četiri mačića, brižna, sve se oko njih sada samo vrti.

 1. Marina. Sankt Peterburg

Bobtail je kupio isključivo za sebe, a ne za razvod. U principu, čak sam i od toga uštedio. Što mogu reći - pametan, društven, inteligentan. Tako da ga obožavam, ali ponekad mu glas ponekad ne odgovara, ali inače je sve u redu.

Ovo su bile recenzije Mekong Bobtail-a. Možda će vam pomoći u određenoj mjeri da odlučite o kupnji kućnog ljubimca ove pasmine ili, naprotiv, naterati vas da razmišljate o budućem izboru.Smisao objavljivanja recenzija nije prikazivanje prednosti i nedostataka bobtail-a. Glavna stvar je da su ljudi zainteresirani za ove mačke i spremni su podijeliti svoj stav o njima, što znači da pasmina definitivno ima budućnost.

Fotografije

Fotografije mačaka pasmine Mekong Bobtail

Video pregled o Mekong Bobtail mačkama:

Pogledajte video: Meine weiße Katze Mila bekommt Kätzchen 10 (Veljača 2020).

Loading...