Može li osoba zaraziti mačku?

Vrijeme je sada prilično promjenjivo i zato je tema prehlade aktualnija nego ikad. Svi brižni vlasnici mačaka imaju razumno pitanje: može li mačka prehladiti osobu?
Jasno je da osoba može uhvatiti neke bolesti od svog kućnog ljubimca, ali je li naprotiv moguće nagraditi svoj plač neugodnom bolešću? To jest, je li moguće prenijeti bolest od vlasnika do svog ljubimca, a ako je moguće, kako onda zaštititi vašeg ljubimca od bolesti? Pokušat ćemo odgovoriti na sva pitanja koja se tiču ​​ove važne i relevantne teme.

Dolaze li mačke prehlađene?

Mačke su, kao i sve životinje, sklone kataralnim bolestima, ali se manifestiraju potpuno drugačije nego u ljudi. Najpoznatija bolest, simptomi su slični prehladi - je rinotraheitis kod mačaka. Pored toga, ako je mačka bolesna, vlasnik mora obratiti pozornost na brojne čimbenike koji bi mogli dovesti do toga, jer mačke obično imaju prilično jak imunitet, pa se uspješno odupiru prehladi.

Među najuočljivijim simptomima prehlade su:

  • slabost: mačka se brzo umara, izbjegava igre i pokušava što više spavati;
  • suh nos: ovaj simptom signalizira porast tjelesne temperature kućnog ljubimca, što je često u pratnji prehlade;
  • lakriminacija: čest simptom prehlade kod mačaka su vodene oči;
  • curenje iz nosa: iscjedak iz nosa prozirnih ili zelenkastih tajni s kojih tijelo uklanja patogene;
  • kihanje i kašljanje: baš kao i ljudi, mačke kihaju i kašlju, očišćavajući svoja pluća od nakupljene sluzi.

Ako primijetite takve simptome kod svog kućnog ljubimca, hitno ga odvedite veterinaru, jer slična slika se promatra ne samo s prehladom, već i s ozbiljnijim bolestima dišnih putova. Ako mačka ne dobije kvalificiranu medicinsku njegu, bolest može biti vrlo teška i nitko vam neće reći kakve će biti konačne posljedice.

Je li moguća infekcija?

Može li osoba zaraziti mačku? Budući da su simptomi toliko slični, mnogi misle da je mačja prehlada posljedica ljudske infekcije virusom. Ali može li mačka zaraziti ljude? Odgovor je jednostavan: u većini slučajeva ta je vjerojatnost isključena, budući da osoba i mačka imaju potpuno različite uzročnike prehlade, pa čak i ako vam je cijela obitelj bolesna, vaš je ljubimac najvjerojatnije siguran.

Druga stvar, kada nije virusna bolest, već bakterijski uzrok bolesti. U ovom slučaju vaša se mačka teoretski može zaraziti patogenim bakterijama koje joj mogu uzrokovati prehladu. Međutim, šansa za to nije velika.

U posljednje vrijeme pojava različitih, atipičnih sojeva virusa gripe, koji utječu i na ljude i na životinje. Ali ove šale su loše šale: postoji vjerojatnost prijenosa bolesti s mačke na osobu i s osobe na mačku. Štoviše, još uvijek ne postoji lijek za mnoge oblike gripe, jer znanstvenici jednostavno ne idu u korak sa mutirajućim patogenima i kasne u stvaranju učinkovitog lijeka.

U takvoj situaciji, odgovor na pitanje može li mačka dobiti gripu od osobe, nije tako očigledan. Najvjerojatnije - možda, jer nisu proučena sva svojstva novog patogena. Međutim, to je moguće samo ako postoje novi sojevi koji nisu dovoljno proučeni, a potpuno su isključeni s uobičajenom gripom, koja pogađa ogromnu većinu ljudi.

Ako je došlo do infekcije

Što učiniti ako mačka dobije gripu? Prvo što treba učiniti je hitno kontaktirati veterinara kako bi se isključila ozbiljnija oboljenja. Ako se prehlada potvrdi, jednostavno slijedite upute liječnika i vaš će se ljubimac oporaviti u roku od tjedan dana. Da biste spriječili bolest, ili bolje smanjili teorijsku mogućnost njezine pojave, dovoljno je slijediti kratki popis potrebnih savjeta:

  1. Omogućite svojoj mački uravnoteženu i hranljivu prehranu. Manjak vitamina i minerala prilično je sposoban oslabiti imunološki sustav i dovesti do bolesti.
  2. Zaštitite svoju mačku od propuha. Takav naizgled bezopasan fenomen kao propuh može nanijeti ogromnu štetu - neprimjetnom hipotermijom vaša će mačka najvjerojatnije uhvatiti neku vrstu kataralne infekcije.
  3. Zaštitite vašeg ljubimca od gljivica i vlage. Ti čimbenici mogu ozbiljno naštetiti čovjeku, a kamoli malom organizmu domaće mačke.
  4. Pridržavajte se temperaturnih uvjeta. U ljetnim mjesecima soba u kojoj mačka živi trebala bi biti 18-20 stupnjeva, a zimi - 22-24 stupnja. Na ovim se temperaturama vaš kućni ljubimac osjećati što ugodnije.
  5. Povremeno pokazuje životinju veterinaru. Preventivni pregled pomoći će u izbjegavanju sporih kroničnih bolesti koje mogu značajno oslabiti imunološki sustav i izazvati prehladu.

To je sve što se može reći o prehladi našeg repom. Ako ste zabrinuti da li mačka može zaraziti osobu, tada slijedite sve zahtjeve za držanje svojih kućnih ljubimaca, a bolest je zajamčena da će zaobići vašu kuću.

Još imate pitanja? Možete ih pitati kod veterinara naše stranice u polju za komentare ispod, koji će na njih odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Pogledajte video: Ispravan način vađenja krpelja! (Listopad 2019).