Neva maškarana mačka

Neva maskarada uzgajana u Sankt Peterburgu i jedna je od sorti pasmine sibirskih mačaka. Neva maskarada se od sibirske pasmine razlikuje po svojoj prekrasnoj boji u boji (naziva se i siamska). Ova rodna pasmina ruskog podrijetla smatra se relativno mladom jer je uzgajana tek 1992. godine, ali ni danas svi felinolozi na svijetu ne prepoznaju ovu pasminu kao zasebnu od sibirske. Majka priroda sama je radila na stvaranju ove pasmine.

Pasmina mačaka Neva Masquerade razlikuje se od srodne sibirske pasmine svijetlom bojom kaputa i izrazitim svijetloplavim očima. Pasmina je svoje prvotno ime dobila po prisutnosti "maske" na licima mačaka i mačaka, kao da su predviđene za odlazak na maskenbal. Ova značajka učinila je mačku popularnom i u Rusiji i u inozemstvu.

Pretpostavlja se da su preci tih mačaka bile životinje koje su u Europu dovedene iz Angore u vrijeme kada je postojalo mongolsko carstvo. Sporovi oko izgleda ove pasmine još uvijek traju.

Izgled

Neva pasmina mačaka je prilično velika.

Dakle, odrasli predstavnici pasmine mogu težiti do 8-10 kg. Ove dlakave ljepotice potpuno su zrele u dobi od 5 godina. Naravno, mačke izgledaju elegantnije od masivnih mačaka.

Njuška pusaka prilično je velika, ima trapezoidni oblik i proporcionalna obilježja. Nos mačaka ove pasmine je širok, a obrazi pomalo preteški. Vrat je malo kratak. Uši srednje veličine su široko razmaknute, kao i blago zaobljene i nagnute prema naprijed.

Neva maskare mačke su poznate po svojim veličanstvenim i raznolikim bojama:

  • najčešća i najdraža "mačkica" je točka sile, čije je tijelo obojeno svijetlom bojom, ali njuška, uši, šape i rep imaju tamnu nijansu;
  • plava točka, koju karakteriziraju sive-plave nijanse;
  • crvena točka - boja, pretvara se u crvenu;
  • izvorna „zamračena“ točka točka, vrlo popularna u rasadnicima;
  • točka sile s bijelim šapama itd.

Izrazita karakteristika ovih mačaka su lijepe i blago nagnute široke plave oči. Na njušci mačaka pasmine Neva maskarada možete vidjeti karakterističnu tamnu masku, po kojoj je pasmina dobila svoje prvotno ime.

Priroda i ponašanje

Neva maškarana pasmina mačaka pravo je utjelovljenje predanosti i nježnosti, koji su karakteristični za psa. Mačka može biti veliki prijatelj svom vlasniku. Ove se šapice lako prilagođavaju novom okruženju i, na primjer, ne doživljavaju mnogo stresa pri selidbi, jer je glavna stvar ovog mahuna držati svoje voljene domaćine u blizini.

Te su mačke toliko zanimljive da čak mogu osjetiti raspoloženje svog gospodara. Zanimljivo je da je ova pasmina mačaka potpuno neupadljiva i vrlo neovisna. Krzneni tuljani ove pasmine mogu dugo ostati sami i ne dosaditi, samo im treba malo milovanja vlasnika nakon povratka kući s posla. Zato je ova pasmina mačaka odlična opcija za one koji naporno rade.

Neva maskare mačke su vrlo razigrane i pokretne, tako da vašu kuću definitivno mogu ispuniti zabavom. Fuzzies imaju vrlo dobar karakter, a to također znači da nikada neće dobiti svog gospodara dugu meow. Ova pasmina mačaka podnosi vodene postupke prilično dobro. To jest, ako su mačići navikli na vodu od malih nogu, onda će, sazrijevajući, rado se okupati pod tekućom vodom.

Ono što je važno u karakteru ovih brkova je da su nezaboravni i nikada se ne osvećuju. Čak i ako ih vlasnik kazni. Ove mačke vole djecu i mogu im postati pravi prijatelji.

Mačke su toliko taktične da čak i ako dijete muči životinju jako dugo, neće početi puštati kandže i ogrebotine. Nevanske maskirane mačke izražavaju svoje nezadovoljstvo jednostavnim okretanjem u stranu i podizanjem glave prema gore.

Ova pasmina mačaka također se odlikuje ponosom. Na primjer, ove mačke gotovo ne reagiraju na jednostavnu "mačkicu" i, naprotiv, vrlo spremno reagiraju na svoje ime. S vremenom životinja počinje razumijevati ne samo svoje ime, već i mnoge riječi koje vlasnik često ponavlja.

Neva maskarada dobro se slaže s drugim kućnim ljubimcima. Dakle, neće im biti teško podijeliti stanište s psom, papigom i čak hrčkom.

Hranjenje

Kako i kako nahraniti mačku s maskom Neva tako da živi dug život?

Životinje ove pasmine koje nisu sklone pretilosti možete hraniti 2 puta dnevno, u isto vrijeme nudeći oko 120 grama hrane. Prednost treba dati super-premijskoj hrani ili punopravnoj prirodnoj hrani u kojoj bi trebao prevladavati meso (izvor taurina) i klavnička hrana. Od mesa, nemasna govedina, piletina i zec bi trebali biti prioritet. Zapamtite da jetra i morski plodovi mogu negativno utjecati na boju dlake, pa je liječenje vašeg kućnog ljubimca s njima izuzetno rijetko. Upotreba morske ribe ne utječe pozitivno na zdravlje mačke, pa je bolje potpuno je napustiti.

Životinja bi trebala redovito jesti fermentirane mliječne proizvode, a skuta, kefir, pa čak i jogurt trebali bi imati srednji udio masti.

Uz to, u prehrani trebaju biti i sirovo i pirjano povrće i žitarice od žitarica, u koje je korisno povremeno kapnuti biljno ulje.

Samo slijedeći sve preporuke, možete svom ljubimcu osigurati pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Savjeti za njegu

Pasmina Neva maskarada je autohtona, tako da kod mačaka pasmine Masquerade Neva nema specifičnih bolesti.

Međutim, to uopće ne znači da ne možete voditi brigu o životinji. U svakom slučaju, kućni ljubimac treba njegu i njegu. Da, ove su mačke prilično čiste, ali ne mogu se potpuno samostalno brinuti za svoju dugu kosu.

Stoga će vlasnik barem jednom tjedno trebati ogrebati svog ljubimca posebnom četkom za češljanje.

Mačku možete kupati jednom mjesečno, ali ne češće. Kako bi vaši kućni ljubimci ostali zdravi i lijepi, pažljivo pristupite odabiru jelovnika. U prehrani mora biti dobra hrana i vitamini, a također ne zaboravite na čistu vodu.

Ova pasmina treba prevenciju zubnih bolesti. Da se pahuljica ne bi razvila kamenac, dajte mu dovoljnu količinu čvrste hrane. U tu svrhu savršeno je tvrdo meso koje će mačka aktivno žvakati i na taj način očistiti zube od plaka ili posebnih preventivnih poslastica.

Antene je također potrebno redovito čistiti posebnim štapićima za uši. Ali kandže ne treba rezati, da biste se brinuli o mačkinoj manikiri, dovoljno je instalirati dobru kandžu.

Mačke pasmine Neva Masquerade obično imaju dobro prirođeno zdravlje i jak imunitet, jer se pasmina uzgaja prirodno. Rijetko, ali predstavnici ove pasmine pate od kardiovaskularnih bolesti.

Što je bolesna Neva maskirana mačka

Neva maskarada mačka, kao što znate, pasmina je domaća, uzgajana prirodno, tako da njeni predstavnici imaju izuzetno dobro zdravlje. Obično nisu skloni patiti od genetskih bolesti, s izuzetkom hipertrofične kardiomiopatije. Ova teška bolest srca je opasna, jer kada se razvije u plućnim krvnim žilama, nastaje zastoj krvi. Napredovanje bolesti može imati ozbiljne posljedice u obliku plućnog edema, što dovodi do iznenadne smrti kućnog ljubimca.

Izvana se ta podmukla bolest ne manifestira ni na koji način, ali s prolaskom planiranih pregleda kod veterinara, bolest možete prepoznati u ranoj fazi. Potporna terapija koju je propisao stručnjak ne samo da će produljiti život, već će i olakšati stanje mačke Neva-maskare.

Uz to, najjači prirodni imunitet i hranjiva prehrana pružit će glavnu pomoć vimkama.

Doista, pod odgovarajućim uvjetima, Neva maskirane mačke mogu živjeti i do dvadeset godina.

Značajke pletenja

Unatoč činjenici da mačke u potpunosti sazrijevaju tek do pete godine života, brže postaju spolno zrele u odnosu na predstavnike drugih pasmina. To je zbog činjenice da su preci Neve maskirali mačke ranije živjeli u divljini. Ponekad se mačke pare i spremne su za to do dobi od šest mjeseci.

Video pregled mačaka Neva Masquerade

Pogledajte video: Veprina & Veprinac - Sajam Poklon 2017 (Listopad 2019).