Boje britanskih mačaka

Britanske kratkodlake mačke i mačke odavno su osvojile srca ljudi širom svijeta i čvrsto su zauzele mjesto našeg voljenog domaćeg grabežljivca. Promatrajući fotografiju britanske plave mačke na internetu, vidimo veliku mačku s plišanim krznenim kaputom neobične boje, s natečenim obrazima i velikim jantarnim očima.

Možemo reći da je ova boja vune posjetnica ove pasmine. Uostalom, plava boja (siva, pepeljasta) smatra se Britancima klasikom. Međutim, u pasmini Britanska kratkodlaka boja je toliko raznolika da njihov broj ima oko 200 varijacija. Mnogi od njih nastali su i bili su svojstveni životinjama na početku razvoja pasmine. Postoje i takve boje koje su se pojavile relativno nedavno, zahvaljujući radu uzgajivača i uzgajivača.

Važni standardi boja

Procjenjujući boju životinje, stručnjaci - felinolozi odbijaju se od standarda pasmine, što ukazuje da se boja mačke određuje ne samo bojom dlake, već i drugim čimbenicima. Ovdje su važne sljedeće točke:

 • primarna boja vune
 • boja premaza
 • boja očiju
 • boja jastučića za nos i šape
 • oštrina slike
 • kontrast slike

Kombinacija svih ovih karakteristika omogućuje vam objektivnu procjenu kvalitete boje koja, iako nije glavni kriterij za ovu pasminu, ali igra važnu ulogu u mačjoj izložbenoj karijeri.

Sve vrste boja britanskih mačaka

Cijela paleta boja koje posjeduje britanska mačka kratkodlaka podijeljena je u boje po skupinama:

 • kruta (obična)
 • s uzorkom (tabby, tabby)
 • kombinacija glavne boje s bijelom (dvoboj, harlekin, kombi)
 • kornjačevine
 • tačka boja (sijamski tip)
 • srebro
 • zlatan

Čvrste boje

U ovu skupinu pripada sedam vrsta boja. To uključuje plavu, ljubičastu, čokoladnu, crnu, crvenu, krem ​​i bijelu, koja može biti s različitim bojama očiju - plavom ili narančastom. Čvrsta boja treba biti ujednačena po cijelom tijelu mačke, bez mrlja ili pruga. Svaka kosa obojena je ravnomjerno od korijena do samog vrha, dlake različite boje od glavne nisu dopuštene.

Najpopularnije su plava i lila boja britanskih mačaka. Plava boja može se opisati kao sivo-pepeljasta boja kaputa s nijansom plave, kako svjetlost tako i intenzivne zasićenosti. Krajevi dlaka ne smiju biti svijetliji ili srebrni, što se ponekad nalazi kod britanskih mačaka plave boje. Oči mogu biti sve nijanse narančaste do boje bakra, a što je zasićenije, to bolje.

Ljubičasta boja kaputa je svijetlosivi kaput s ružičastim nijansama. Prisutnost bilo kakvih mrlja ili pruga smatra se nedostatkom. Boja očiju može varirati od jantarne do bakrene.

Britanska mačka čokoladne boje mnogo je rjeđa, a samo mačke s određenim setom gena mogu dobiti potomstvo s krznenom dlakom ove boje. Vuna "čokolada" treba ravnomjerno obojiti u tamnu čokoladnu boju. Čest nedostatak kod mačaka čokoladne boje je pročišćeni donji dio dlaka, koji se smatra brakom.

Panther u minijaturi je britanska crna mačka. Ovo je najstabilnija i najpouzdanija boja iz cijele palete mačjih boja. Međutim, par bijelih ili svijetlih vlasi i dalje probija savršeno crni kaput. Nemoguće je dobiti crno mače od ne crnog para. Čak i ako mu se kosa čini crna, genetski je takav mačić još uvijek samo napola crn. Mnogi uzgajivači vjeruju da je britanska mačka, čija je crna boja najidealniji proizvođač. I sve zato što imaju bolje podatke o rodovnici, u usporedbi sa životinjama egzotičnijih boja.

Zahvaljujući naporima uzgajivača, pasmina britanskih mačaka dobila je boju cimeta i nara. Do sada se životinje ove boje dlake smatraju rijetkim. Cimet se naziva i mljeveni cimet. Dobio je osvjetljavanjem čokoladne nijanse vune, a faun je, zauzvrat, pročišćena boja cimeta.

Boje kornjača

Britanska tortie mačka kombinira dvije boje na svom krznenom kaputu odjednom. Može biti crna i crvena ili plava i krem. Tu su i čokoladna krema i lila krem ​​boje tortie. Točke tih tonova trebaju biti ravnomjerno raspoređene po tijelu mačke, mogu biti i mrlja različitih boja i na jastučićima šapa. Zbog genetskih značajki, ova boja se nalazi samo u mačaka.

Čak i uz pomoć odabira i poznavanja genetike boja, još uvijek nije moguće unaprijed predvidjeti kako će se boje miješati u boju kornjačevog potomstva. Stoga im suci ne nameću stroge zahtjeve. U uzgoju su mačke takve boje jednostavno nezamjenjive, jer mačići iz njih mogu biti svih vrsta.

Boje uzorka

Ovo je skupina boja koja kombinira tri različite vrste uzoraka na mačjoj dlaci. Prema standardu pasmine, to je tigrasti uzorak, mramoriran ili pjegav. Svaki se od tih crteža nalazi, kao da se nalazi na vrhu glavne životinje, što stvara jednostavno ogroman raspon boja. No bez obzira na boju i vrstu uzorka, sve takve životinje imaju zajednički naziv - britanska tabby mačka.

Sve ove boje imaju niz zahtjeva koji su zajednički za svaku pojedinu boju: sve pruge, linije i mrlje moraju biti jasne i kontrastne. Također je potrebno imati ukrasne pruge na nogama i prsima, na repu - prstenovi, a na čelu - slova "M". Ogledalo nosa i očiju treba nužno zaokružiti tonom glavne boje.

Zlatna ili srebrna pozadina

Možda najljepše od dizajna tabby izgleda britanska mačka, čija je mramorna boja utjelovljena na zlatnoj ili srebrnoj pozadini. Vjeruje se da je prilično teško postići svijetlu i jasno definiranu sliku, ali rezultat je vrijedan toga. Na licu životinje treba biti uzorak tankih linija. Uz to su potrebne i linije iz uglova očiju. Dvije uzdužne trake trebaju prolaziti duž leđa, a čvrsti prstenovi s mrljom iznutra trebaju proći sa strana. Na stražnjoj strani glave uzorak poput leptira, rep i noge okruženi prstenovima. Uzorak se ne smije poderati ili presijecati, sve su konture ujednačene i glatke.

Tigrasta

Naziv crtež tigra govori sam za sebe: tanke neprekidne pruge spuštaju se s leđa niz cijelo tijelo mačke. Duž cijelog tijela proteže se čvrsta linija duž leđa. Na vratu se nalaze trake u obliku ogrlice, šape i rep životinje ukrašeni su otvorenim prstenima ili prugama.

Whiskas

Poznata po oglašavanju i popularno nazvanoj bojom britanskih mačaka "viska", to je primijećeno. Točnije, crno srebrno pjegavo. Ova boja pruža mrlje ne samo po tijelu životinje, već i na trbuhu. Također bi trebale biti pruge - ogrlice na vratu i pruge na nogama i repu.

Chinch boje

Britanska mačka dobila je boju činčile zbog križanja s perzijskom pasminom mačaka. Ova boja izgleda vrlo lijepo i elegantno, ali je prilično rijetka, jer uključuje velike poteškoće u uzgoju. Postoje dvije vrste boje činčila: zlatna i srebrna. U profesionalnim se krugovima ove boje nazivaju sjenom i velom. Karakterizira ih činjenica da je za svaku vunu samo vrh 1/6 ili 1/8 dijela obojen tamnom bojom. To stvara efekt prskanja, a životinja sa dublje obojenom dlakom izgleda malo tamnije.

Srebro

Srebrna činčila britanske boje mora imati bijelu podlogu, bez tragova žute ili druge boje. Oči su svijetle, zelene boje. Udarac oko očiju i boja nosa, kao i jastučići šapa, na krajevima kaputa obojani su sprejom.

Zlatan

Druga vrsta boja činčila temelji se na zlatnoj boji britanskih mačaka. Ovo je doista nevjerojatna boja ove pasmine. Ne kažite pretjerivati: upoznati Britanca ove boje rijetkost je. Nije tako lako postići toplu presvlaku marelice, bez nagovještaja sive, što se smatra brakom. Ton podlanke trebao bi biti isključivo zlatni, svijetli i zasićeni. Oči su zelene, s potezom koji bi odgovarao vrhovima kaputa. Zrcalo nosa i jastučići šape su tamni ili crni.

Srebrni ili zlatni činčići činčila mogu se dobiti samo ako oba roditelja imaju ovu boju.

Ovdje su, možda, sve glavne boje britanskih mačaka uobičajene u svijetu. Postoje i mješavine boja koje izgledaju vrlo impresivno, ali ih stručnjaci ne priznaju, a smatraju se brakom. Ali to ne čini kućnog ljubimca manje voljenim, zar ne?

Pogledajte video: Moja mačka s različitim očima Ema Helena (Listopad 2019).