Maine Coon

Jednog dana trebali biste vidjeti Maine Coon da shvatite - spektakularnija pasmina mačaka jednostavno ne postoji. Priroda je stvorila prekrasnu veliku mačku s veličanstvenim ogromnim repom i rese na ušima poput risa. Osim tako vedrog izgleda, imaju prekrasan nježni temperament i boje za svaki ukus.

Ako posjetite izložbu mačaka ili samo google "Maine Coon boje", onda vam se oči upravo podižu kad vidite takvu raznolikost. Ovdje imate snježno bijelu mačku, svijetlo crvenu, pa čak i crno-ugljenu, kao i mnoge druge nevjerojatne boje vune.

Opis glavnih boja Maine Coona

Svaka pasmina mačaka ima karakterističnu boju, koja je puno češća od ostalih, a znak je ove životinje. Možda je najčešća boja Maine Coona crveni mramorni tabby i crni tabby. Postoje i neke mogućnosti boja koje standard pasmine nije prepoznat i stoga se smatraju neprihvatljivim. Tu se ubrajaju: čokolada, lila, boja u boji (sijamska), smeđa i sivosmeđa (boja slame).

Sve boje Maine Coon mačaka mogu se podijeliti u grupe:

 • Čvrsta tvar (kruta ili kruta)
 • Uzorak (Tabby)
 • kornjačevine
 • dimljiv
 • Boje s bijelom

Jednobojne boje (čvrste)

Postoji samo pet takvih boja. U ovu skupinu spadaju Maine Coons s takvim bojama kaputa: crna, crvena, bijela, plava i krem. Čvrste mačke trebaju biti ravnomjerno obojene od glave do vrha repa. Prisutnost mrlja ili tragova različite boje ili nijanse smatra se brakom. Standard za pasminu zahtijeva da boja dlake bude duboka i zasićena, a svaka dlaka treba biti intenzivno obojena i na dnu i duž cijele duljine. Nedostaci čvrstih boja su: razjašnjeni poddlaci, prisutnost vune različite boje na mačjem tijelu, zaostali (sjenoviti) uzorak u obliku pruga ili mrlja na tijelu ili na glavi životinje.

U pasmini Maine Coon crna boja izgleda impresivno. Sva dlaka ovih životinja postaje glatka i gusta, zbog čega se čini da je mačka češljana u sredini. Teško je pripremiti crne Maine Coone za izložbu - jer trebate osigurati da "hlače" i "ovratnik" nisu lijevani u sivoj ili smeđoj boji. U uzgoju crnih Maine Coonsa u pravilu se rade posebni rasadnici, gdje se odabir vrši na životinjama čija je dlaka najmanje obrasla bijelim dlačicama, jer pasmina s bijelom mrljom u preponama ili prsima može se roditi od genetski crnih roditelja, zbog čega životinja će se smatrati dvobojnom.

Priprema kaputa crne boje Maine Coon za izložbu nije jednostavna stvar. Ovdje je potreban integrirani pristup. Najčešće se vlasnik takve životinje suočava s problemom sive i smeđe boje kaputa. Tajna uspjeha leži u dobroj prehrani i čestom češanju, jer se promjena sjene crne vune događa uoči topljenja ili ako je kućni ljubimac upravo tonuo. Postupci kao što su kupanje i češljanje samo potiču proces uklanjanja mrtve smeđe vune i potiču rast nove sive vune koja će nakon proteka vremena poprimiti ugljeno crnu boju.

Nemoguće je proći Maine Coon bijele boje. Štoviše, susret s tim je rijetkost. Ali ova boja često nosi rizik od prirođene gluhoće životinja. Upravo iz tog razloga mnoge felinološke organizacije zabranjuju križanje dvije bijele životinje jedna s drugom. Iako bijela boja mačića Coinea izgleda vrlo atraktivno, nemojte žuriti s kupnjom takve bebe od nepoznatog uzgajivača - možete postati žrtva beskrupuloznog uzgajivača koji juri za profitom na štetu zdravlja životinja.

Bebe Maine Coon bebe na licu mogu imati nejasne tragove koji s godinama nestaju. Kaput ove boje ne zahtijeva posebnu njegu, dovoljno je samo redovito češljanje, kao i čišćenje ušiju i očiju kućnog ljubimca.

Plava boja mačaka ove pasmine još je prilično rijetka, ali postaje svakim danom sve popularnija. U Europi već postoji pravi bum za plave maine koone. Životinje ove boje izgledaju vrlo lijepo, kaput im je pepeljasto siv s dozom plave boje. Zbog činjenice da su geni odgovorni za prisutnost uzorka Maine Coona vrlo teško utopiti, na krznenoj dlaci ovih mačaka mogu se malo vidjeti pruge i uzorci.

Crvena boja u svakodnevnom životu ima poznatiji naziv - crvena. Maine Coon vuna ove boje je intenzivne crveno-narančaste boje. Jedna od nijansi ove bojanja je poteškoća u uklanjanju uzorka i postizanju ujednačene raspodjele boje u krznu životinje. Razlog za to je jak tabby gen koji je u Maine Coonu gotovo nemoguće suzbiti. Stoga je manifestacija uzorka na dlaci crvenih kućnih ljubimaca ove pasmine uvijek prisutna u većoj ili manjoj mjeri.

Boja kreme je prozirna ili zamagljena crvena boja koju karakterizira mekan i topao đumbir. Također je nemoguće postići apsolutno potiskivanje gena odgovornih za prisutnost uzorka, kao rezultat toga, mutni obrisi boje kreme Maine Coon gotovo će uvijek biti vidljivi.

Boje s uzorkom (tabby)

Takva bogata gama raznih boja Maine Coona pojavila se zbog ogromnog posla koji su obavljali uzgajivači i ljubitelji pasmine. Međutim, priroda je ovoj pasmini mačaka dodijelila prekrasan uzorak, koji se naziva klasičnim tabbyjem, i zaštitno je obilježje ovih životinja.

Postoje samo tri varijacije boja mačaka (Maby Coon) i odraslih mačaka u obliku tabbya: brindle, harlekin i pjegav.

Boja tigra podrazumijeva prisutnost tankih, rastavljenih okomitih pruga koje se spuštaju od leđa prema dolje. Svaka traka treba biti jasna i kontinuirana. Na trbuhu postoje mrlje. Šape i rep također su ukrašeni prugama ili prstenima.

Mramorni uzorak karakteriziraju prstenovi ili polukrugovi sa svake strane, dopunjeni raznim glatkim prugama. Ukupna slika nalikuje mrljama od mramora. Njihove konture trebaju biti dobro definirane, tamna mrlja unutar svakog prstena. Što su takvi obrasci izrazitiji i izrazitiji, to je boja Maine Coona veća. Crni mramorni tabby također se naziva "divljom" ili "šumskom" bojom, jer upravo su tako izgledale zavičajne mačke, koje su stajale u izvorima formiranja pasmine.

Izrazita karakteristika mrlje boje Maine Coon mačke su male mrlje koje krase cijelo tijelo životinje. Oni podsjećaju na rastrgane pruge tigrastih boja ove pasmine.

Životinje bilo koje od tri boje tabbyja imaju zajedničke značajke: oznaka na čelu u obliku slova "M", potez ogledala na nosu i oko očiju u boji slike. Na stranama njuške nalazi se nekoliko crtica, traka koja dolazi s ruba oka najjasnije se vidi. Također na vratu i prsima nalaze se jedna ili dvije trake za ukrašavanje u obliku ogrlice. Maine coons tabby mogu biti crni, plavi, crveni i kremasti. Da biste odredili boju tabbyja, samo trebate vidjeti koje je boje sam uzorak ili vrh repa mačke.

Kornjačevine

Maine coon mačke mogu imati dvije vrste tortie boje - bez bijele i s bijelim mrljama.

Među varijacijama bez bijele, razlikuje se boja, u kojoj se kombiniraju crna, crvena i krem ​​boja - ovo je kornjača ili kornjača (tortie). Te se boje ravnomjerno miješaju na krznenoj dlaci životinje i mogu biti više ili manje bistre.

Boja torbie (torbie) sugerira prisutnost segmenata s crvenim i crnim ili smeđim tabbyima na općoj pozadini miješanja tih boja. Štoviše, dvije mačke istog naziva boje mogu izgledati potpuno drugačije.

Plava krema izgleda poput razjašnjene ili razrijeđene torti boje. Ova shema boja znači da se mrlje plavih i krem ​​tonova miješaju na mačjoj kosi.

Ako prethodnoj boji dodamo prisustvo uzorka u područjima plave i krem ​​boje - dobit ćemo drugu opciju koja se zove plavo-krem tortie tortie.

Uz to, svaka od ovih boja može biti s dodatkom bijele. Tada se nazivu boje jednostavno dodaje izraz "s bijelom". Bijele točke mogu se nalaziti na različitim mjestima i zauzimati veće ili manje površine. Boje kornjača s bijelom uvijek privlače pažnju, jer, čini se - ništa posebno, ali ne možete skinuti oči. Postoje i zadimljene sorte tortie maineona i srebra.

Dimne i srebrne boje

Vrlo neobične boje dobivaju se kada dlaka životinje, bez obzira na ton glavne boje, ima potpuno bijelu boju u korijenu. Ova vrsta boje podijeljena je u tri vrste, ovisno o količini bijele boje.

Ako je kosa obojena glavnom bojom samo na vrhu samo 1/8 dijela - to je boja činčila (zasjenjena), 1/3 - 1/4 - zasjenjena, ½ - dimljena. Vlasnici mačaka monofonih boja često griješe kad vide sivkast ili svijetli poddlaku u podnožju, sugerirajući da je to "dimna" boja. Zapravo, kod zadimljene životinje korijen dlake je savršeno bijel. Bilo koja boja može biti dimna, ako je to obična boja, tada se imenu glavne boje dodaje riječ "dim", na primjer: crni dim ili plavi dimljeni. Sve su životinje s uzorkom tabbyja i bijelim bazalnim dijelom dlake srebrne, na primjer, crne srebrne trake.

Za životinje koje pripadaju grupi dimljene ili sjene, crvene ili krem ​​boje, uobičajeno je da se imenu boje dodaju "cameo".

Smoky Maine Coons impresioniraju svojim izgledom, kada se životinja kreće, boja se otkriva, neobično lijepo svjetluca i mijenja boju. Jednostavno je nemoguće dobiti dovoljno ovih ljepota.

Bijele oznake

Teško je zamisliti kakve će se razne boje ispostaviti ako svim navedenim bojama dodate bijelu. Ovisno o količini bijele boje u krznenoj dlaci životinje, postoji razdvajanje:

 • bijeli medaljon - mjesto na prsima bijelo
 • bijeli gumbi - nekoliko mrlja male veličine
 • bijele rukavice - čarape na šape
 • bijeli tuxedo - bijele papuče i košulja na prednjem dijelu
 • dvoboj - pedeset posto bijelo
 • harlekin - nekoliko mrlja glavne boje smješteno je na tijelu na bijeloj pozadini
 • kombi - glavna boja je prisutna samo na repu i na glavi

Naravno, izvrsni vanjski podaci ili rijetka boja daleko su od glavnih prednosti Maine Coona. Zasluženo su stekli svoju popularnost prijateljskim i privrženim karakterom, visokom razinom inteligencije i nevjerojatnom predanošću svojoj obitelji.

Pogledajte video: Maine Coon Cats Compilation (Listopad 2019).