Pas dijeta

Svaki vlasnik odlučuje koji će režim hranjenja pasa odgovarati njegovom ljubimcu. Neke se temelje na stručnim savjetima i informacijama prikupljenim iz literature o toj temi. Druga kategorija vlasnika smatra da pas treba samo dobar stav i ostatke hrane koju sam pojede. Problemi u pravilu čekaju drugu skupinu ljubitelja pasa. Ako je režim hranjenja pasa pogrešan, tada životinje trpe probleme s probavnim sustavom, postaju iscrpljene ili obratno - pretile.

Spomenuti problemi proći će vam ako odaberete prikladne proizvode za vašeg ljubimca i hranit ćete ga prema režimu koji je odabran na temelju potreba psa. Optimalan raspored obroka postaviti će veterinar koji je upoznat sa svim značajkama kućnog ljubimca. Koji režimi hranjenja pasa postoje?

Neograničen pristup feedu

Dijeta psa s neograničenim pristupom hrani jedna je od mogućnosti. Besplatni način rada prikladan je za vlasnike, ne zahtijeva posebne vještine i izračunavanje obroka. Važno je osigurati da je svježa hrana životinji dostupna u svakom trenutku.

Za i protiv

Psi zadržani na povodcu, s takvom rutinom, ne brinu se ni za što. Ako je sadržaj grupni, svaki od kućnih ljubimaca uvijek ima priliku dobiti svoj udio. Ovaj način rada ima i minus: kada kućni ljubimac nema apetit, vlasnik ne može uvijek nagađati o problemu, pogotovo ako se istovremeno hrani nekoliko životinja. Neki ljudi, naprotiv, mogu konzumirati prekomjerne količine hrane, što povećava rizik od pretilosti.

Uz neograničen pristup hrani, možete odabrati dijetsku hranu, čiji volumen i sastav omogućuju vam brzo punjenje želuca, zadovoljavajući životinjski apetit i pružajući potrebu za energijom. Besplatni način rada pomaže u utvrđivanju osobnih karakteristika svakog psa: neki jedu hranu nekoliko puta dnevno, drugi jedu rijetko, ali u velikim količinama.

Prilikom prelaska životinje na režim slobodnog pristupa hrani, za početak je poželjno ponuditi uobičajenu količinu hrane. Kad pas zadovolji apetit, nakon što pojede porciju, potrebno je dodati više hrane kako bi ona znala o prisutnosti dodatne hrane: u tom slučaju životinja neće brzo pojesti sve što mu se ponudi. Tijekom prelaska na besplatno hranjenje, mnogi kućni ljubimci jedu suvišno, ali kasnije hranu smirenije uzimaju. Ako pas sustavno prejeda u slobodnom načinu rada, vrijedi organizirati obroke koji su vremenski ograničeni.

Je li pogodan za štence?

Što se tiče prehrane štenaca, hrana za ovu kategoriju pasa odlikuje se dobrim ukusom i visokim udjelom kalorija. Uz slobodan raspored, aktivno rastuće životinje ponekad prejedu, a to već prijeti pretilošću. Ako se višak kilograma pojavi već u razdoblju rasta, vjerojatno će ovaj problem pratiti psa cijeli život.

Štenad velike pasmine, zajedno s pretilošću, u opasnosti je od koštanih bolesti. Kod većine mladih pojedinaca režim besplatnog hranjenja ne uzrokuje ove probleme, ali je bolje napustiti ovaj režim dok štene ne napuši 90% težine odraslog psa. Najbolja prehrambena opcija za štenad je ograničeni obrok.

Vremenski ograničen način rada

Česti obroci također imaju prednosti i nedostatke. Na primjer, dolazi do povećanja troškova energije zbog povećanja proizvodnje topline. Prosječna dnevna količina pojedene hrane također postaje veća nego kod rjeđeg hranjenja.

S druge strane, fragmentirana prehrana pomaže u suočavanju s takvim stanjima tijela kao što su jetrene ili crijevne bolesti, hipoglikemija, endokrina insuficijencija gušterače i dijabetes. S takvim zdravstvenim problemima, u pravilu, dolazi do kvara u sustavu koji regulira količinu šećera u krvi, umanjuje se unos glukoze. Režim hranjenja pasa s čestim, ali malim pristupima često nadoknađuje ove poremećaje. Višestruki obroci će imati koristi za pse s povećanim troškovima energije.

Na primjer, to su ženke koje hrane štenad, psi koji se drže na niskim sobnim temperaturama, štenad malih pasmina do 6 mjeseci, životinje uključene u naporan rad. Navedene kategorije pasa trebaju se hraniti 3 puta dnevno ili više, ukupna količina hrane po jedinici mase kućnog ljubimca trebala bi biti 1,5-3 puta veća od normalne odrasle životinje. Ako je hrana rijetka, postoji rizik da će se ukupni unos hranjivih tvari smanjiti.

Ograničeni način hranjenja

Hranjenje psa ograničenom količinom hrane omogućuje vlasniku kontrolu količine hrane koju pas pojede. Ova se metoda preporučuje kod slabog apetita: možete prepoznati kritičnu neuhranjenost na vrijeme i poduzeti mjere. Psi težine manje od 5 kg, kuje u drugoj polovici trudnoće, rastuće jedinke velikih i srednjih pasmina trebaju se hraniti najmanje 2 puta dnevno, jer ih karakterizira povećana potreba za energijom po jediničnoj težini.

Jedan obrok dnevno ne pokriva uvijek energetske potrebe. Čak i ako pas odmah pojede dnevnu normu hrane, nakon određenog vremenskog razdoblja, opet počinje moliti za hranu. Na primjer, ako životinja jede ujutro, može zatražiti dodatak navečer ili čak noću. Kada se hranite 2 puta dnevno, ovaj problem nestaje.

Mnogi zdravi kućni ljubimci (osim rada, pate od stresa, ženke koje njeguju), u dobroj fizičkoj kondiciji, bez problema s apetitom, u stanju su pojesti dnevnu normu hrane 10 minuta, a to ne dovodi do pogoršanja njihovog zdravlja. Međutim, često je hranjenje pogodnija opcija od pojedinačnog. Psi koji konzumiraju hranu jednom dnevno skloni su nadimanju i akutnoj ekspanziji želuca, a to su provjereni podaci.

Prečesto jelo, nažalost, može dovesti do još jednog negativnog učinka - bubrežne hiperfuzije, a u budućnosti se razvijaju neke bolesti bubrega.

Dakle, možemo zaključiti da će dvostruko hranjenje biti optimalno, to će ugasiti negativne posljedice za zdravlje pasa. Veterinari savjetuju da se suzdrže od poslastica sa stola majstora između uobičajenih obroka. Takvi neplanirani zalogaji prijete pretilosti i čine prehranu neuravnoteženu. Psi ne bi trebali nuditi slatkiše. Zabranjene su i male kosti koje izazivaju ozljede usne šupljine i probavnog trakta. Ni s velikim kostima također nije sve jasno: životinjski se zubi čiste od plaka, ali uz to može biti narušena i cjelovitost cakline zuba.

Pogledajte video: Maja Volk, zdrava hrana za pse (Studeni 2019).

Loading...