Sijamska mačka

Tko ne zna za pasminu siamske mačke? Ali što znamo o standardima pasmine, njihovoj prirodi, pravilnoj njezi i osjetljivosti na bolesti? O svemu tome i puno više pročitajte u ovom članku.

Opće karakteristike pasmine

Trokutasta njuška, duge noge i rep, glatka kaputa, neobične boje i zapanjujuće plave oči ono su što vam odmah plijeni prilikom susreta s siamskom mačkom.

Ali prava sijamska mačka ne odlikuje se samo bojom boje (krema tijela, čokoladna njuška, noge i rep) i plavim očima. Ova je boja uobičajena kod drugih pasmina mačaka.

Osobito se često sijamke zbunjuju s tajlandskom pasminom mačaka, iako, osim boje, nisu nimalo slične. Jer se prava sijamska mačka po tijelu jako razlikuje od tajlandske. Ima izduženo graciozno tijelo i dugačak tanak rep. Tanka njuška s velikim ušima i ogromnim kosim očima sijamska mačka više nije poput domaće murke, nego mačke sfinge.

Karakter

Sijamska mačka je mačka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svatko ima svoje mišljenje na svoj račun. Netko će je smatrati agresivnom i opasnom, netko predanom i prijateljskom, netko odličnim lovcem, a netko ne lovcem, već pravim teroristom. Postavlja se pitanje: pa što je ona zapravo, ta misteriozna plavooka mačka?

U stvari, sijamska mačka je prekrasan, osjetljiv, ljubazan prijatelj koji će vas uvijek susresti na vratima i sjediti pokraj vas kad vam je teško. Sijamske mačke savršeno hvataju raspoloženje svojih vlasnika i pokušavaju se prilagoditi tome. Te mačke vrlo bolno podnose usamljenost i jednostavno su sretne kad im je voljeni gospodar kuće.

Primjećuje se da su posebno "pričljivi", a neki stručnjaci čak smatraju i sijamke najsocijalnijom pasminom mačaka. Stoga se nemojte iznenaditi kad vaša sijamska mačka odgovori na vašu usputno bačenu primjedbu o njenom ponašanju dugom krivicom meoda (razumijem da su oni krivi, ali okolnosti su me natjerale ...)

U čemu je onda ulov, otkud vam toliko zastrašujuće priče o grabežljivim i nepredvidivim sijamskim mačkama? Sve je vrlo jednostavno. Osim ljubaznosti, predanosti, osjetljivosti i društvenosti, sijamske žene imaju i druga obilježja u svom karakteru, stoga ova mačka nije prikladna za svakog vlasnika, baš kao što ni borbeni pas nije prikladan za svaku osobu.

Na primjer, sijamska mačka jednostavno ne može podnijeti kad je neprestano vuče, plaši, podiže glas i povlači se u naručje, bez njenog pristanka. A kad se sve ovo dogodi, sijamska mačka postaje vrlo razdražljiva, a ponekad i agresivna. Iz ovoga slijedi zaključak - ova pasmina nije prikladna za obitelji s malom djecom.

Također, sijamska mačka ne bi trebala biti okrenuta pretjerano mekim ljudima koji nisu u stanju pokazati svojoj ponašanju okvir ponašanja. Inače će sijamci preuzeti vlast u kući. I ona je sposobna. Razmažena mačka nije bolja od razmažene tinejdžerke - svi će je dobiti.

Stoga, prije nego što uzmete sijamsku mačku, pažljivo trebate odmjeriti možete li se nositi s ovom šarmantnom, ali temperamentnom osobom ili ne.

Koliko je sijamska mačka

Ako vam treba sijamska mačka, cijena kućnog ljubimca može se kretati u beskonačno velikom rasponu. Životinju možete kupiti besplatno (u dobrim rukama). Voljeni gospodar životinje neće se rastati s njim milion. Općenito je u ovom slučaju, govoreći o siamskoj mački, teško imenovati određeni trošak. Ovo je uobičajena pasmina i ovdje moramo razgovarati ne o cijeni, već o čimbenicima koji je određuju.

Na primjer, cijena sijamske mačke može ovisiti o svrsi kupnje. Ako uzmete životinju od iskusnog uzgajivača za kasniji uzgoj, prirodno će joj trebati njezina cijena. Ako ste došli kupiti sijamsku mačku za dom, dobit ćete zdravu steriliziranu životinju za skroman iznos.

Isto se odnosi i na ostale nijanse, poput rodovnika i autoriteta vlasnika. Ako uzmemo u obzir prosječnu statistiku troškova sijamske mačke, tada je prosječni raspon cijena sljedeći:

 1. Rusija - 0-12000 rubalja.
 2. Ukrajina - 0-3000 grivna.
 3. Ostatak svijeta je 0-800 dolara.

Kako hraniti sijamsku mačku

Mnogo ovisi o prehrani životinje, a prije svega zdravlje i dugovječnost. Želite da vaša sijamska mačka uvijek bude dobrog zdravlja, vesela, energična, aktivna i živi dug, pun život? U ovom se slučaju morate pridržavati jednog načela - saznajte kako hraniti sijamsku mačku od trenutka kad se kućni ljubimac pojavio na pragu vašeg smještaja. I pomoći ću vam u rješavanju ovog, u stvari, jednostavnog pitanja.

Čim je sijamska mačka prešla prag vašeg doma, pokušajte raznoliku hranu. Na primjer, to ne bi trebalo biti samo meso, riblji proizvodi, već i hrana koja sadrži žitarice, povrće i mliječnu komponentu. Što se tiče jede sijamskih mačaka, možete ih nazvati pravim konzervativcima, a ako već od djetinjstva niste navikli svoju životinju na različite dijete, tada pričekajte odgovarajuće ponašanje u vezi s novom hranom.

Sijamskoj mački trebaju jednostavne stvari:

 • masti;
 • proteina;
 • ugljikohidrata;
 • vitamini;
 • mineralne tvari.

Ravnoteža svake od ovih komponenti u prehrani siamske mačke ključ je za njenu dobrobit. Ali više od svega drugog, životinja voli proteinsku hranu. Možemo reći da to uopće nije ljubav, već nužnost. Doista, zahvaljujući bjelančevinama, kontrolira se ispravnost i rast i razvoj tijela. Ako proteina nije dovoljno, započet će postupna atrofija mišića, a stanje krvi će se pogoršati. S obzirom na prisutnost proteina u hrani, može se razlikovati sljedeća linija proizvoda:

 • ptičja jaja;
 • jetra, bubrezi;
 • meso, riba, perad;
 • mliječni proizvodi.

Pored životinjskih proteina, siamskoj mački potrebni su i biljni proteini. Da biste ispunili ovu želju, nahranite vašeg ljubimca proizvodima od soje i kvasca.

Kao što je već spomenuto - sijamske mačke moraju se hraniti raznim proizvodima. Isto se odnosi na određene izvore proteina. Na primjer, ne hranite mačku samo piletinom, tretirajte je ribom i tako dalje. U prehrani životinja važan je čimbenik raznolikost proteinskih komponenti, pogotovo ako se radi o mladom, rastućem organizmu.

Jasno je da je, između ostalog, u prehrani životinje potrebno dodati hranu koja sadrži željezo, mangan, jod, bakar, cink i druge minerale. Ne postoji svaki uzgajivač hraniti sijamsku mačku prirodnom hranom prema pravilima, pa mnogi ljudi prebacuju svoje kućne ljubimce na hranu iz trgovine. Ako govorimo o robnim markama, tada možemo preporučiti sljedeće proizvode:

 1. Royal Canin po pristupačnoj cijeni i kvaliteti.
 2. Visoko proteinska brda.
 3. Advance hrana pogodna za kastrirane mačke.

Ovo je jedan od najpopularnijih feedova, zapravo ih ima puno više, a mnogi od njih su potraženi zbog posebnih kvaliteta koje mogu biti korisne vašem ljubimcu. Iako je konačni izbor hrane na vlasniku. Ali vrijedi zapamtiti da hranjenje nekvalitetnom hranom šteti zdravlju mačke.

Najčešće biraju suhu hranu, ona košta manje i ne trebate razmišljati koliko biste joj dali. Mačka će sama pojesti koliko mu treba i odstupiti. Uz to, suha hrana je prirodna četkica za zube životinja. Zapamtite, ako hranite sijamsku mačku suhom hranom, natočite mu više vode.

Postoji puno prednosti za suho hranjenje, ali stručnjaci ne preporučuju prenošenje životinje isključivo u mrtvo drvo, jer pridonosi pojavi bolesti poput cistitisa i uretritisa kod životinja.

Kako se brinuti za sijamske mačke

Dlaka životinja ove pasmine je kratka, stoga posebna njega nije potrebna. Češljajte ga s vremena na vrijeme, ali ne više od jednom tjedno. Ako vidite da su mačja uši zagađena, tada se prljavština može ukloniti pamučnim žbunom namočenim tekućim parafinom.

Što se tiče zuba, stvar je često u hranjenju. Kao što je već spomenuto - suha hrana doprinosi prirodnom četkanju zuba. Ako su, zahvaljujući hrani za kućne ljubimce, zubi kućnog ljubimca potpuno obrastali zubnim kamenom, odnesite životinju veterinaru. Ne miješati se u ovaj postupak samostalno se ne preporučuje.

Sijamske mačke se rijetko kupaju, osim životinja koje hodaju ulicom. Ali postoji zanimljiva činjenica - mnoge mačke ove pasmine vole plivati, za razliku od druge ušne braće. Stoga, ako vidite želju kućnog ljubimca da se rasprsne uokolo, onda mu nemojte odbiti ovo zadovoljstvo.

Video pregled sijamskih mačaka

Pogledajte video: Sijamska mačka - Sve ono što niste znali i što treba da znate o NAJPAMETNIJOJ rasi mačaka (Ožujak 2020).

Loading...