Koliko mačića može mačka roditi

Čim se potvrdi trudnoća kod voljenog kućnog ljubimca, vlasnik ima hrpu pitanja. To je koliko dugo traje trudnoća i kako se porođaj odvija, te koliko mačića maksimalno može roditi mačka i mnogi drugi. A za sva ova pitanja odgovore možete pronaći na našoj web stranici. U ovom ćemo članku govoriti o tome koliko mačića može mačka roditi.

Koliko dugo traje trudnoća mačke?

Ako je kod žena i krava 9 mjeseci, tada u mačaka trudnoća traje 9 tjedana. Ovisno o pasmini, fiziološkim i dobnim karakteristikama, može se "istegnuti" do 72 dana. Znanstvenici su primijetili da u kratkodlakim ljepoticama trudnoća obično traje 58-68 dana, dok dugodlake i polusatne mačke mogu biti u zanimljivom položaju 63-72 dana.

Osim toga, puno ovisi o broju izlečenih mačića. Što ih je više, brže počinje rođenje. Ali ako majka-mačka nosi jedno ili dva mačića, tada ona može hodati trudnicu što je duže moguće. A takve će mrvice biti zdravije od braće iz višestrukog legla. Ali može li mačka roditi jedno mače ili će ih biti puno?

Koliko mačića može mačka roditi

A sada prijeđimo na najzanimljivije, koliko mačića može mačka roditi maksimalno? Razgovarajmo o nekoliko značajki koje utječu na broj novorođenčadi.

Starost i rođenje mačaka

Ako su trudnoća i porođaj prvo mačići mladi, tada postoji vjerojatnost da će u leglu biti od jednog do tri mačića. Sa svakom sljedećom trudnoćom, broj novorođenčadi će se povećavati (u prosjeku od tri do osam). Ali starija mačka također ne nosi veliko potomstvo. Ipak, već je teško, nema dovoljno snaga, može se roditi mrtva ili ne-održiva. "Dodatni" embriji, koje mačka majka ne može podnijeti i ne hrane, otapaju se u ranim fazama trudnoće. Čak i ako je mačka uspjela roditi šest ili osam, nije činjenica da će svi preživjeti. Nije rijetkost da par takvih mrvica umre, čak i ne živi tjedan dana.

Genetika

Koliko god smiješno zvučalo, ali puno toga ovisi o tome koliko je bila „plodna“ majka vaše mačke Ako je rodila puno mrvica odjednom, tada će vaš ljubimac, najvjerojatnije, donijeti jednaku količinu. A ako se u obitelji odjednom rodilo jedno ili dva mačića, vjerojatno će vaša mačka roditi malu količinu.

Zdravlje

Ako mačke ne jedu dobro, nedostaju im vitamina i minerala, u većini slučajeva rode ne više od tri mačića odjednom. Oslabljeni kućni ljubimci nisu u stanju normalno prenijeti održiva potomstva.

Pasmina

Dugo je primijećeno da su neplodne mačke u stanju roditi osam mačića odjednom, ali čistokrvne mačke, naprotiv, nisu plodne. Međutim, poznat je slučaj kada je jedna perzijska mačka rodila 15 malih mačića! Dakle, ako vas zanima koliko mačića mačka može roditi maksimalno, tada njihov broj može doseći 14-15 komada, samo je to vrlo rijetko.

Mačka

Ne ovisi sve o budućoj majci. "Otac" također jako utječe.

  • Zdravlje mačke (ima li zaraznih ili upalnih bolesti, posebice urogenitalni sustav),
  • dob (premlada i stara se neće moći pohvaliti)
  • broj i učestalost parenja (što ih je više, lošija je kvaliteta sperme, a samim tim se i broj mačića smanjuje, a njihovo će zdravlje biti gore),
  • uvjeti za mačku hranu
  • bila mačka kriptorh itd.

Je li moguće povećati broj mačića u leglu

Zapravo je moguće. Trebate samo započeti unaprijed, čak i prije planirane trudnoće i parenja. Ne oslanjajte se na hormonske lijekove koji mogu poremetiti hormonsku pozadinu. Puno homeopatskih lijekova (na primjer ovariovit, gamavit). Pomažu u vraćanju funkcije jajnika, što blagotvorno utječe na stvaranje oocita u većem broju nego prije stimulacije.

Upotreba vitamina E (tokoferol acetat) i selena u tragovima ima dobar učinak (samo sa selenom trebate biti vrlo oprezni, jer je u velikim dozama otrov). Stoga nikada ne pokušavajte sami propisati bilo koju terapiju životinji, a da se ne obratite veterinaru radi osobnog savjetovanja.

Poboljšajte uvjete hranjenja i držanja. Pustite mačku da se više opusti.

Pogledajte video: Trudnoća i porodjaj mačke. Animal World (Prosinac 2019).

Loading...