Suha hrana za mačke i mačke: šteta ili korist?

Suha hrana za mačke u posljednje vrijeme postala je redovita hrana. A mačke ga, u pravilu, vole ni manje ni više nego mi, na primjer, čips. A ako se čini da je sve jasno uz štetnost čipsa za nas, tada polemika ne suši oko suhe hrane. Ova vrsta hrane za purr ima aktivne pristalice i stalne protivnike. Ali pokušat ćemo pitanje sagledati objektivno. Dakle, je li suha mačja hrana štetna ili ne?

Korisna svojstva suhe hrane

Pogledajmo prednosti i opasnosti suhe mačje hrane redom. Započnimo s njegovim prednostima:

№1

Prvi i, možda, najvažniji plus za mnoge je praktičnost. Zapravo, što bi moglo biti lakše? Otvorio je kutiju, natočio hranu, natočio vodu i mačka, sretan popovi, već brkovi drhtaju.

№2

Drugi plus može biti dobar balans takvih feedova (odnosi se prije svega na klase "premija" i "dodatna premija" za feedove). I to je istina, jer ne nalazimo uvijek u našem hladnjaku sve što mačke preporučuju dati. Suha hrana za mačke u ovom trenutku može puno pomoći. Štoviše, moderni proizvođači proizvode suhu hranu, dijeleći ih u dobne skupine. Postoje i terapeutske vrste hrane, kao i za dojene i trudne mačke. Postoji čak i suha hrana za pretile mačke. Nakon savjetovanja sa svojim veterinarom, možete odabrati poslasticu posebno za svoju macu.

№3

Treći plus može se pripisati sadržaju taurina u hrani. A mačka je jednostavno potrebna za održavanje dobrog vida, sprečavanje srčanih bolesti i jakog živčanog sustava. Također, bez taurina, mačka jednostavno nije u stanju probaviti masti u tankom crijevu. Taurin se nalazi uglavnom u govedini, plodovima mora, ribama. Stoga, ako se ta hrana često ne uključuje u prehranu mačke, ili u nedovoljnim količinama, tada je vrhunsko odijevanje za mačke jednostavno potrebno. Usput, taurin, u pravilu, ne sadrži suhu hranu za pse. Stoga im je davanje mačke beskorisno. Također je vrijedno napomenuti da se taurin nalazi i u vlažnim industrijskim krmivima.

№4

Četvrti plus može se pripisati abrazivnim svojstvima suhe hrane koja pružaju profilaksu zdravlja usne šupljine mačke, djelomično oslobađajući mačje zube od plaka i zubnog kamena. Naravno, ovaj odlomak ne znači da četkanje zuba mački koja jede suhu hranu više nije potrebna.

Potreban je, naravno da je potreban, ali ako zdravstveno stanje vašeg ljubimca ne pratite previše pomno i uopće ne perete zube, tada suha hrana djelomično rješava ovaj problem za vas.

Štetna svojstva suhe hrane

Ima i pluseva, pa ima i minusa. Analizirajmo štetna svojstva suhe mačje hrane i izvlačimo zaključke.

№1

Prvi minus suhe hrane je da je suh. Proizvođači uvijek savjetuju mački koja jede na ovaj način puno vode. Ali problem je u tome što ne vole sve mačke puno piti.

Mačke su po prirodi grabežljivci i navikavaju se uzimati vlagu iz tijela svojih žrtava. Čak i u divljini rijetko je moguće susresti tigrove ili lavove na mjestu zalijevanja. Također s hranom: prirodna prehrana ili mokra hrana u pravilu u potpunosti nadoknađuju mačje potrebe za vlagom, što se ne može reći o suhoj hrani. A to ne može utjecati na zdravlje kućnog ljubimca. Iako su neki vlasnici ovdje pronašli način, odmah razrijediti granule vodom.

Mogu biti dva izlaza:

  • Pažljivo pratite koliko mačka pije vodu i pije li uopće? Ako nije dovoljno, možda hranjenje samo suhom hranom nije za vas.
  • Većina veterinara preporučuje kombiniranu prehranu: suha + mokra hrana, smatrajući je najsigurnijom i najmodernijom.

№2

Drugi minus je "kemija", koja je dio hrane za mačke.

Iako smo u ovom članku razgovarali o uravnoteženom i korisnom sastavu, ali radilo se isključivo o premijskoj hrani. Ali u hranidbi ekonomske klase, tako vrućoj kao što je volio prosječni potrošač, možete pronaći komponente koje nisu samo beskorisne, već donose i veliku štetu. Isti minus može se pripisati mokroj industrijskoj hrani.

№3

Treći minus je da redovito hranjenje samo suhom hranom može kod mačke dovesti do bolesti probavnog trakta (gastrointestinalnog trakta). Prekomjerno hranjenje suhom hranom može razviti takve bolesti kao čir, gastritis, začepljenje crijeva itd. Sve je kao kod ljudi ovdje. Netko može pušiti cijeli život i živjeti do 100 godina, dok se netko bavi sportom i ne živi do 50 godina. Pažljivo pratite zdravlje kućnog ljubimca, pokušajte izmjeničiti vrste hrane i promatrati reakciju.

Ako je vaša mačka luda za suhim Kiteketom, ona je samo jede, a ne gleda ni ostalo. Dobro mu ide sa zdravljem (posjet veterinaru bi to trebao potvrditi) i već je mnogo godina. Da je Bog s njim, neka jede svoj Kiteket. Pažljivo pročitajte sastav hrane na pakiranju. Dugi niz godina, kao proizvođač u Rusiji dužan je na ambalaži navesti puni sastav proizvoda, ako vam nešto izazove uznemirenost zbog odabranog feeda, promijenite ga u drugi - izbor hrane za životinje u trgovinama sada nije gori nego za osobu.

Napravite zaključke

Mnogi veterinari skloni su tvrdnji da mačke koje jedu jeftinu hranu ne žive dugo. Ako ovo uzmemo na vjeru, onda zaključak sugerira sam sebe: uštedeći na hrani trošit ćemo novac za liječenje mačke. Naravno, nisu sva hrana jednako "napunjena" nepoželjnim komponentama. Prilika da vidimo sastav naveden na ambalaži uvijek nam je dostupna. U ovom trenutku, bez iznimke, proizvođači su dužni navesti potpuni popis sastojaka uključenih u sastav.

Hranite mačku suhom hranom ili ne, naravno, svatko odlučuje za sebe, a nakon vaganja prednosti i nedostataka možete doći do najoptimalnijeg rješenja za vas, a mi vam možemo reći kako mačku prebaciti na suhu hranu.

Pogledajte video: Prodaja Kućnih Ljubimca Top 10 Najunosnijih Poslova Vezanih Uz Prodaju Ljubimaca! (Ožujak 2020).

Loading...