Dislokacija ili istegnute šape u psa: simptomi i liječenje

Najčešća posljedica ozljeda udova ili prekomjernog opterećenja ligamentnog aparata je dislokacija ili ekstenzija u psa prednje šape (ramena), zgloba kuka ili koljena. Ove su patologije usko povezane, budući da jedna gotovo uvijek prati ili povlači za sobom drugu. U ovom slučaju postoje značajne razlike između dislokacije i uganuća, kako u stupnju oštećenja zgloba i težini simptoma, tako i u složenosti liječenja.

Razlozi i vrste

U svojoj srži, dislokacija je pomicanje zglobnih glava kostiju jedna prema drugoj, a istezanje je djelomično oštećenje ligamenata koji okružuju zglob mikro-lomovima pojedinih vlakana. Postoje dvije glavne skupine čimbenika koji izazivaju istegnuće ili dislokaciju šapa kod psa:

 • traumatične - povezane s ozljedama uslijed pada s velike visine, nesreće, aktivnih igara ili oštećenja tijekom poroda;
 • kongenitalni - uzrokovani abnormalnostima fetusa tijekom trudnoće.

Osim toga, prema etiologiji dislokacije udova dijele se na sljedeće vrste:

 • paralitičan - uzrokovan atrofijom mišića koji podržavaju zglob.
 • patološki - posljedica je bolesti mišićno-koštanog sustava;
 • „Uobičajeno“ - nakon što se ligamenti istegnu, ne mogu u potpunosti podržati zglob, i uz najmanji porast opterećenja, dolazi do druge dislokacije.

Istezanje može biti lagano do srednje. Teška je već ruptura ligamenta, koja je obično praćena dislokacijom i ističe se kao posebna vrsta ozljede.

Ako govorimo o patogenezi, tada dislokacija ili uganuće kod pasa prednje šape u pravilu ima traumatično podrijetlo, a povreda integriteta zgloba kuka najčešće je uzrokovana unutarnjim patološkim promjenama. Pored toga, takva kršenja anatomske geometrije i integriteta ligamentnog aparata mogu se pojaviti iz različitih razloga na bilo kojem zglobu svakog udova.

Dokazi

Prvi simptomi dislokacije pseće šape su lijenost ili neprirodno držanje. Ostali simptomi ovise o mjestu oštećenja:

 • kada se kućni ljubimac ne može normalno ustati i teško leži, to ukazuje na istegnuće ili dislokaciju zadnje šape u psu;
 • s ekstenzijom kuka, šapa životinje je zategnuta, ali je u prirodnom položaju, a dislokacijom ovog zgloba, pritisnuta šapa "pada" unutra i životinju je također teško ustati nakon dužeg ležanja;
 • s medijalnom dislokacijom patele, zglob pomiče prema unutra ili prema van i nabrekne, životinja jedva pomiče ud i pokušava ga usmjeriti prema unutra;
 • dislokacija ramena izražava se pomicanjem lopatice i hromošću, dok kućni ljubimac pada preko puta hoda, pa je teško razumjeti koja ga šapa boli;
 • kada je pas ispružen ili dislociran u prednjoj nozi, simptomi hromosti nadopunjuju se "pohlepnom" pokretom sa stezanjem oboljelog režnja.

Svaki dodir dislociranog zgloba uzrokuje jaku bol. Zbog toga pas može biti agresivan, cviliti, cviliti i pokušati pobjeći.

Prva pomoć

Kada pas razvije simptome dislokacije, ne treba paničariti, jer ozljeda, iako ozbiljna, nije opasna za život kućnog ljubimca uz pravodoban i pravilan tretman. Glavna stvar je ispravno pružiti prvu pomoć i odmah nazvati veterinara ili životinju dostaviti u kliniku.

Prije svega, trebate staviti njušku na kućnog ljubimca, jer svaki pas s bolnim šokom može postati agresivan i nepredvidiv. Tada bi algoritam akcije trebao biti sljedeći:

 • nježno položite kućnog ljubimca s oštećenim zglobom i pregledajte ima li prekida tkiva;
 • Ne dopustite mu da hoda, a ako je potrebno, nosite ga na nosila ili pokrivače;
 • učvrstite spoj elastičnim zavojem u idealnoj varijanti - primjenom meke gume s pričvršćivanjem iznad i ispod spoja;
 • zamotati ozlijeđeno područje folijom, zatim krpom i nanijeti hladno.

Dislokaciju šapa psa ne možete ispraviti sami! Nepravilni postupci mogu životinji nanijeti značajnu štetu i uzrokovati jaku bol, pogotovo ako ozljedu prati ruptura ligamenta i unutarnje krvarenje.

Prije nego što se obratite veterinaru, potrebno je pratiti temperaturu udova fiksacijskim zavojem. Ako postane hladnije, tada biste trebali otpustiti zavoj.

S jakim sindromom boli, u kojem životinja zeče ili zavija, preporučuje se ubrizgavanje anestetskog lijeka. Takvi tradicionalni "ljudski" analgetici kao Ketanov, Baralgin ili Analgin su prikladni za to. Ako je vaš ljubimac alergičan na takve lijekove, možete ubrizgati samo lijekove, posebno Traumatine.

Dijagnoza i liječenje

Prije liječenja psa s dislokacijom šape ili uganućem, veterinar pregledava i po potrebi propisuje rendgenski pregled. U nekim će slučajevima možda trebati MRI pretraga.

S laganim i srednjim istezanjem, liječenje se može provesti kod kuće:

 • drugog dana - nanesite zagrijavajuće komprese;
 • na trećem dijelu, oni izvode laganu masažu, nastavljaju zagrijavanje i nanose parafinski vosak;
 • na četvrti i dalje - počinju se trljati vanjski pripravci s troksevazinom.

Bilo kakve dislokacije liječi isključivo veterinar. U ovom je slučaju najlakše liječiti najjednostavniju dislokaciju prednje šape kod psa: slomljeni zglob se podešava, a zatim fiksira zavojem ili longetom. Ako je potrebno, može se primijeniti otvorena metoda smanjenja, u kojoj se tumori nastali oštećenjem kirurški uklanjaju iz zgloba šupljine. U svakom slučaju, čak se i najjednostavnije liječenje medijalne dislokacije patele u psa izvodi pod općom anestezijom.

S dislokacijom kuka, od koje nije prošlo više od 5 dana, zglob se također postavlja i učvršćuje. Ako takav postupak ne daje ispravne rezultate ili dislokaciju duže od 5 dana, potrebna je kirurška intervencija za postavljanje posebnih držača ili uklanjanje glave femura.

Liječenje dislokacije ramenog zgloba kod psa ovisi o stupnju nestabilnosti i oštećenja zglobnog zgloba. Lakše ozljede sugeriraju lijekove i fizioterapiju. S teškim ozljedama obično se šiva kapsula ili umjetni ligament.

U nedostatku ispravnog liječenja, koji bi trebao započeti odmah nakon ozljede, na području zgloba formira se ožiljak koji ne dopušta prilagodbu zgloba i zahtijeva ozbiljnije skupo liječenje. Svako nepravilno djelovanje može dovesti do doživotnog šepanja psa s kroničnom boli.

Pogledajte video: Q&A HIPOTIREOZA - Uzrok, Simptomi i Liječenje (Siječanj 2020).

Loading...