Alergija na hranu kod mačaka: uzroci i simptomi

Alergija mačaka na hranu daje određene vrlo jasne simptome. Problem je što se alergen ne može uvijek otkriti odmah. Kako mačka ima alergiju na hranu prirodnog podrijetla. Postoji li alergija na suhu hranu ili mokru hranu? Razmislimo.

Alergije na hranu kod mačaka - simptomi

Alergija na hranu kod mačaka bit će neugodno iznenađenje za svakog vlasnika.

Alergija na hranu negativna je reakcija imuniteta vašeg ljubimca na bilo koju određenu tvar. Prvi simptomi alergije obično su povezani sa svrbežom, koji izaziva mačku da stalno češlja vizualno zdravu kožu. Kada se situacija pogorša, svrbež se širi na sluznicu oka i mačka počinje ogrebati lice. Možete primijetiti oticanje sluznice i obilno lakriminacije.

Ako zanemarite simptome, na tijelu mačke pojavit će se plačuće rane koje će se i dalje češljati. Ove rane su posljedica alergije i vjerojatno će postati ekcem ako alergen nije isključen iz okoline kućnog ljubimca.

Hiperaktivan rad sluznice dovest će do razvoja rinitisa (curenje iz nosa), koji je prepun otežanog disanja. Izlučivanje iz očiju čini sluznicu ranjivijom, što je kruto konjuktivitisom. Uz stalnu upotrebu hrane koja uzrokuje alergije, vjerojatnost razvoja kroničnog proljeva velika je.

Kako je mačka alergična na suhu i mokru hranu?

Kako se alergija na suhu hranu očituje ako kupujete kvalitetne uravnotežene proizvode? Odmah napominjemo da su bez obzira na kvalitetu proizvoda alergije na suhu hranu prilično česte. Obično se reakcija tijela promatra od rane dobi, ali alergije imaju i čimbenike povezane s dobi.

Kada je alergična na suhu hranu, mačka aktivno kihne, nakon što njuši granule, ima svrbež u nosu i očima.

Važno je razumjeti da mačka nije u stanju pratiti uzročno-posljedične veze, pa će i dalje jesti hranu na koju ima alergijsku reakciju.

Alergija na vlažnu hranu razvija se mirnije. Razlog je taj što vlažna hrana sadrži dovoljno vode, pa je koncentracija alergena koji uđu u tijelo nakon konzumiranja hrane relativno manja. Jednostavno rečeno, kada mačka konzumira mokru hranu, njezino tijelo reagira odbacivanjem, ali njezini simptomi nisu tako jasni.

Obratite pažnju! U posljednje vrijeme sve su češći slučajevi alergija kod mačića na zamjenu mačjeg mlijeka za industrijsku proizvodnju. Prvi simptomi su: iritacija sluznice, pojava kore i ljuskica na koži.

Mačja alergija na hranu - liječenje

Mačja alergija na hranu već se osjetila i opažate li razvoj simptoma? - U ovom je slučaju bolje ne čekati pogoršanje, već odmah kontaktirati veterinara. Određivanje alergena a priori složen je proces.

U veterinarskoj klinici životinja će se podvrgnuti ispitivanjima koja uključuju utvrđivanje alergijske reakcije na: prašinu, pelud, ugrize buha i razne prehrambene proizvode. Obično pregled započinje uzorkovanjem krvi. Intenzitetom imuniteta, koji se određuje porastom broja leukocita, dijagnoza se potvrđuje.

Važno! Mačkama se ne smiju davati humani antihistaminici bez veterinara, ali masti se mogu koristiti za uklanjanje alergijskog svrbeža.

Daljnje akcije ovise o stupnju alergijske reakcije i stanju kućnog ljubimca. Najvjerojatnije će vas veterinar zamoliti da nadgledate mačku neko vrijeme prije i nakon jela. Nakon što je jela mačka je potrebno zabilježiti svrbež, povraćanje, proljev ili druge reakcije. Obično promatranje traje od 3 do 7 dana, nakon čega se posjet klinici mora ponoviti.

Nakon prvog posjeta, najvjerojatnije, liječnik će propisati terapiju antihistaminima. Glavni cilj terapije je smanjiti pokus i spriječiti pojavu ekcema. Simptomatsko liječenje smatra se najboljom vrstom prevencije komplikacija kod alergija na hranu i ne-hranu.

Ako mačka već ima češljeve, propisane su masti na bazi hidrokortizona koje ubrzavaju regeneraciju tkiva i lokalno ublažavaju svrbež. Svakako se obratite svom veterinaru o doziranju i učestalosti liječenja rana.

Važno! Unatoč širokoj upotrebi simptomatskog liječenja, to ne isključuje problem alergije. Simptomi će se manifestirati iznova i iznova, sve dok alergen koji izaziva imunološki sustav na akutnu reakciju ne bude uklonjen iz mačje prehrane.

Kako hraniti alergičnu mačku?

Kako nahraniti mačku ako joj je dijagnosticirana alergija na hranu? Mnogi veterinari preporučuju premještanje životinje na hipoalergenu, visokokvalitetnu industrijsku hranu, ali je li ovo panaceja? Promatranja i laboratorijske studije pokazale su da se mačke s alergijama bolje hrane prirodnom hranom.

Kada kod kuće pripremate hranu za vašeg kućnog ljubimca, možete biti sigurni u sastav „porcije“ i primijetiti alarmantne simptome na vrijeme ako se alergija na hranu ponovi.

Ako ste sigurni da kućni ljubimac ima alergiju na hranu, ali nije moguće doći do veterinarske klinike, započnite terapiju promjenom prehrane. Prvi korak je promjena izvora proteina. Promatranja veterinara pokazala su da su alergije na hranu kod mačaka često povezane sa sastavom proteina koje životinja dugo konzumira. Najalergenije vrste mesa su puretina, svinjetina i piletina.

Ako sumnjate na alergiju na hranu, prebacite mačku na govedinu ili teletinu i pazite na kućnog ljubimca 3-4 dana. Simptomi nestaju i mačka se osjeća bolje? Identificirali ste alergen - ovo je protein. Ova vrsta alergije zaustavlja se redovnom promjenom izvora proteina.

Ako kućni ljubimac ima alergijsku reakciju na nekoliko vrsta proteina, razumnije je prenijeti je na hipoalergensku hranu. Važno je razumjeti da je za alergičnu mačku istovremeno hranjenje suhom hranom i prirodnim proizvodima neprihvatljivo.

Prebacite mačku na hipoalergensku prehranu, dok ne otkrijete na što tijelo reagira. Važno je razumjeti da će sva opažanja biti neučinkovita ako vi ili članovi obitelji povremeno liječite mačku sa stola. Za vrijeme promatranja mačka bi trebala dobiti ujednačenu hranu.

Važno! Hipoalergena dijeta trebala bi se sastojati od proizvoda s najjednostavnijim mogućim sastavom. Odnosno, ne smatramo industrijsku konzerviranu robu ili slične proizvode.

Kako bi se osiguralo da kućni ljubimac ima alergiju na hranu, održava se hipoalergijska prehrana 8 tjedana ili dok se simptomi ne uklone u potpunosti. Ako hipoalergena prehrana ne daje pozitivne rezultate i razvijaju se simptomi alergije, mački je propisana antihistaminska terapija i industrijska hipoalergena hrana. Imajte na umu da određena hipoalergijska hrana možda nije prikladna za vašeg ljubimca, stoga nemojte kupovati "veliku vrećicu" za testiranje.

Pogledajte video: RC atopijski dermatitis 2 (Ožujak 2020).

Loading...