Što je laringealna paraliza kod mačaka

Svaka patologija koja nekako utječe na proces disanja potencijalno je vrlo opasna gušenjem i smrću kućnog ljubimca. Laringealna paraliza događa se rijetko, ali njegov izgled pruža vlasnicima i mački mnogo problema.

Što je paraliza larinksa i njeni uzroci

Izraz "paraliza" znači kršenje provodljivosti odgovarajućih dijelova vagusnog živca, kao i recidivirajući živac. Ponekad je „paraliza“ doista paraliza, jer iz nekog razloga narušava funkciju mišića grkljana.

Ponekad je uzrok paralize larinksa kompresija (opstrukcija) organa benignim ili zloćudnim novotvorinama, apscesima ili tumorima gljivične etiologije.

Ozbiljne ozljede ne treba zaboraviti: kod pretjerano agresivnih mačaka, grkljan (često zajedno s trakom) može se ozbiljno oštetiti nakon još jedne "borbe". Često takav ljubimac neće moći normalno disati ni nakon operacije.

Vrste paralize larinksa

Etiološka klasifikacija koja se najčešće koristi (tj. Odvajanje zbog razloga):

 • Neurogena paraliza. Jedna od najtipičnijih sorti. Djelovanje organa je oslabljeno zbog lošeg provođenja živaca u vezi s ozljedama, djelovanjem parazita, patogene mikroflore i drugih negativnih čimbenika.
 • Paraliza miogenog porijekla. Razvijaju se zbog mišićnih patologija, uključujući rak, parazite i druge čimbenike.
 • Paraliza psihoemocionalne etiologije. Kod životinja su rijetke, a još rjeđe mogu se dijagnosticirati.

Veterinari proizvode idiopatsku paralizu, tj. nejasnog podrijetla ili općenito "bezrazložna".

Zanimljivo! Profesionalni liječnici ne vjeruju u „idiopatiju“. Vjeruju da se 99% ovih "nerazumnih" paraliza zapravo razvija zbog skrivenih neuroloških patologija. Jedini problem je što većina veterinarskih klinika nema opremu (na primjer za MRI) koja bi im omogućila otkrivanje.

Simptomi i prvi znakovi kod mačaka

Paralizu kod mačaka karakteriziraju sljedeći simptomi:

 • Bolesna mačka mijenja glas. Meov postaje hrapav, ili učinak "rezonatora" ili "prazne" bačve. Neke mačke odmah počinju šištati, njihova meonja postaje tanka i škripava.
 • Uočljivi problemi s disanjem. Životinja ne može normalno disati, šištati i kašljati. Ali obično postoje problemi s izdahom: mačka udiše normalno, ali više ne može izdahnuti. On gura i cvili, izbacujući zrak iz pluća. Prema tome, kućni ljubimac ne može u potpunosti spavati, igrati se, trčati, jesti i piti, postajući nervozan i vrlo razdražljiv. Iscrpljenost se brzo razvija.
 • Bolesna mačka ne podnosi fizičku aktivnost. Čak i šetnja do zdjele u teškim slučajevima postaje test, nakon čega životinja počinje puhati i udahnuti, dugo se oporavljajući. Mačka, naravno, odmah odbija skokove i aktivne igre, a ne izlazi vani.

 • Jak, gušući kašalj, a njegov zvuk vrlo jako podsjeća na rezonancu "prazne bačve". Ponekad se proces paralize nadopunjuje kolapsom sapnika, a u tim slučajevima zvuk kašlja postaje poput "vriska umiruće guske".
 • Mačje tijelo doživljava ozbiljan nedostatak kisika. Zbog toga sve vidljive sluznice postaju plave. Ako je mačka već stara ili vrlo mlada, tada lako može umrijeti od gušenja. Moram imati na umu da produljeni nedostatak kisika mozak nikad ne prođe nezapaženo. Stoga, čak i u slučajevima kada se mačka oporavi, kasnije može lako razviti epilepsiju ili nešto slično.

Dijagnostičke metode za lečenje larinksa

Glavne metode za prepoznavanje bolesti:

 • Specijalist bi trebao prikupiti najtačniju povijest bolesti. Ako je moguće, na snimku je potrebno zabilježiti trenutak napada kućnog ljubimca, jer zvukovi hripavosti i ponašanja životinje u ovom trenutku mogu puno iskusnom dijagnostičaru.
 • Potrebni su ultrazvučni pregled i po potrebi rendgenski snimak. Međutim, kako svjedoče iskustva veterinara, radiografija je u ovom slučaju gotovo beskorisna.

U pravilu je to dovoljno za postavljanje dijagnoze.

Kirurški tretmani

Veterinari sa iskustvom savjetuju da ne gubite vrijeme na terapiju lijekovima. Pomaže samo u najtežim slučajevima. Ako se vrijeme izgubi, samo operacija može spasiti život mačke ili značajno poboljšati njezinu kvalitetu.

 • Najjednostavnija opcija je ekscizija (resekcija) propadanja i mrtvog tkiva. Ova se metoda rijetko koristi kao neovisna operacija, budući da je takva oštra intervencija prepuna stvaranja više ožiljaka i adhezija.
 • Resekcija dijela glasnica. Mačka inače neće moći mijati, ali to je mnogo bolje od smrti od zagušenja.
 • Djelomično uklanjanje artenoidne hrskavice (možete je ukloniti samo). Od svih hrskavica grkljana najviše je nepotreban skitofid, pa njegova resekcija pomaže obnavljanju lumena organa bez značajnih posljedica po tijelo kućnog ljubimca.
 • Najnaprednija metoda (za neurogenu paralizu) je prijenos neuromuskularnog snopa. Problem je što sve klinike ne izvode tako kompliciranu operaciju.
 • Traheotomija. Ovo je ekstremni izlaz koji pomaže životinji da diše kada njezin grkljan konačno postane neupotrebljiv. Istodobno se implantat umeće izravno u dušnik koji povezuje šupljinu sakoa s okolinom. Mačka neće moći mijati.

Moguće komplikacije i posljedice paralize

Najčešća (i gotovo uvijek kobna) komplikacija je aspiracijska pneumonija. Budući da oboljeli grkljan više ne može odvajati struje hrane i zraka, hrana često ulazi u pluća i tamo počinje truliti. U slučaju pravovremenog liječenja rizik od smrti vrlo je velik.

Mačka može umrijeti od "banalnog" gušenja, ne može normalno jesti i piti, što rezultira rizikom da umre od iscrpljenosti i dehidracije ... Ukratko, ova paraliza je izuzetno opasna bolest.

Hranjenje i briga o bolesnoj mački: što trebate učiniti

Briga o bolesnoj mački ima niz nijansi:

 • Bolje je odbiti suhu hranu, koristiti samo visokokvalitetnu naturalku (zec, puretina, piletina) ili pripremljenu konzerviranu hranu. Veterinari preporučuju prijavu za ovaj holiviki iz Acane, Hillsa, Eukanube. Kada koristite "naturalki" meso i ostale komponente prehrane moraju se fino izrezati.
 • Bolesna mačka se hrani češće, ali u malim obrocima.
 • U sobi je potrebno održavati stabilnu, stalnu temperaturu, izbjegavajući nagle promjene i propuhe.
 • Bolje je odbiti šetnje ulicom.

Preventivne mjere

Mogu se savjetovati samo sljedeće preventivne mjere:

 • Inokulirajte životinju na vrijeme.
 • Mačku je također potrebno pravodobno liječiti.
 • Barem jednom kvartalno - preventivni veterinarski pregled.
 • Životinju je bolje odrediti / sterilizirati (manje je vjerojatno da će biti ozlijeđena, manje agresivna).

Loading...