Mačka i pas: koji je pametniji

"Tko je pametniji: mačka ili pas?" - rijetko viđate osobu koja bar jednom ne bi postavila ovo pitanje. Međutim, pitanje je prilično besmisleno, jer ove životinje razmišljaju na potpuno različite načine. Pas se lako uvježbava u naredbama, ali mačka je pametna i lukava: može zaokružiti psa koji ga lovi oko prsta. Mačke su vrlo pametne u pogledu samoobrane. Tako možemo biti ponosni na bilo kojeg našeg kućnog ljubimca: poslušni pas ili dobro odgojenu mačku. Nesumnjivo su naše životinje vrlo pametne.

Ali što ako se sjetite takve neugodne činjenice kao što je gubitak kućnog ljubimca. Mačke, poput pasa, brzo će se naviknuti na poluslovni način života: počet će tražiti hranu, uredit će mjesto za spavanje, potražiti će novog vlasnika, a ako ga pronađu, voljet će ga i zaštititi, ili će krenuti u potragu za prethodnim vlasnikom.

Pitanje tko je pametniji: mačka ili pas, razmatrali su čak i znanstvenici. Oni su proveli istraživanje prilično dugo. Kao rezultat njih, stvoren je test koji je implementiran u život.

Zadaci su bili sljedeći: eksperiment koji je imao za cilj brzo i brzo pas i mačka mogu pronaći hranu po mirisu, koja je bila skrivena iza ekrana. Životinjama je bila prikazana hrana, naime aromatična shawarma koju je istraživač odnio iza ekrana kako bi se sakrio ispod jedne od četiri kocke. Životinje nisu mogle odmah razumjeti što se od njih traži, ali brzo su naučile tražiti hranu. Psi su bolje obavljali ovaj zadatak, pokazujući brže rezultate od mačaka. Dakle rezultat je "jedan" - "nula" u korist pasa.

Sljedeći zadatak bio je poslušnost: zdjelica s hranom bila je postavljena ispred svake životinje. Pas je dobro uvježban i dresiran, stoga je dugo vremena gledao hranu, ali nije je mogao dotaknuti. Mačka nije bila trenirana, ali bila je u istim uvjetima. Ako je nečiji tim u sukobu s mačjim zdravim razumom, to se onda neće ispuniti, ali ako se mišljenja mačke i osobe poklapaju, tada će životinja sigurno učiniti ono što se od nje traži. Stoga se rezultat uspoređuje i postaje "jedan" - "jedan".

Mačke također pobjeđuju pse u orijentiringu. Mačka je mnogo bolje orijentirana ako se nađe u uvjetima daleko od prethodnog staništa, čak i ako bude stotinama kilometara. Znanstvenici vjeruju da mačke žive u trodimenzionalnom prostoru, žive ne samo na zemlji, već i znaju penjati na drveće, za razliku od pasa.

Tijekom sljedećeg zadatka životinja se mora prepoznati u ogledalu. Psi su se prepoznali, ali nema mačaka. Stoga ovaj put prednost u korist pasa. Međutim, vrijedno je napomenuti da se mačke ne mogu prepoznati u ogledalu, uvijek dobro znaju vlasnika. Psi, međutim, identificiraju osobu po mirisu, pa možda ne vide svog gospodara u novoj odjeći.

Što se tiče anatomskog razvoja, fer je reći da su različiti dijelovi tijela razvijeniji kod životinja, pa je dobiven crtež. Što se tiče poznavanja "ruskog jezika", pokazalo se i ždrijeb, životinje su podjednako dobro reagirale na svoje nadimke. Razumljivo razumiju intonaciju i tember glasa. Jedina je razlika što će pas uvijek doći na poziv, a mačka će se odazvati kad joj treba.

Međutim, što se tiče ponašanja, treba napomenuti da pas može laskati i sakriti svoje emocije, za razliku od mačaka. Mačka uvijek jasno pokazuje emocije, jasno možemo vidjeti kad je sretna, kad je ljuta, kad je uvrijeđena, kad je tužna. Pas je u stanju sakriti svoje osjećaje, a naizgled privrženo stvorenje koje “pita” da ga miluju može ugristi njegovu ruku. Mačka proviruje kad joj je dobro, okreće se i odlazi, ako je uvrijeđena, vodi rep sa strane na stranu, ako ga nešto naljuti. Napada kad emocije dosegnu "tačku ključanja", što je prilično lako uočiti.

I na kraju je prijateljstvo pobijedilo. Mačke i psi jednako su dobri i apsolutno jednaki u svom položaju. To je eksperimentalno dokazano. Svaka životinja bolje je razvila neku svoju sposobnost. Stoga su sporovi između ljubitelja mačaka i ljubitelja pasa potpuno besmisleni. Priroda stvara različite životinje kako bi bile najbolje u različitim aktivnostima.

Glavna stvar je voljeti svoju životinju, naučiti je razumjeti i pokušati naučiti one vještine koje će njemu i vama biti korisne za najudobnije i najprikladnije zajedničko postojanje. Čovjek kod koga ta dva stvorenja izazivaju jednako snažnu simpatiju zaista voli životinje. Pogrešno je postavljanje živih bića na bilo kojoj skali koja vodi odozdo prema gore.

Pazite na svoje kućne ljubimce, zaštitite ih i uživajte u trenucima provedenim s njima.

Pogledajte video: Najludja macka!!! (Veljača 2020).

Loading...