Kako i čime hraniti Pugu: pravila zdrave prehrane štenaca i odraslih pasa

Prije kupnje šteneta, uzbuđeni "roditelj" pokušava razmisliti sve do najsitnijih detalja, gdje će dijete spavati, nego igrati se, što jesti. To je prirodno uzbuđenje i, kao što praksa pokazuje, pripremiti se "za sve prilike" jednostavno je nemoguće. Ako ste bili očarani Pugovima i izbor je pao na štene ove određene pasmine, vrijedno je istražiti sve nijanse povezane sa zdravljem budućeg kućnog ljubimca. Prvo što treba uzeti u obzir je sklonost prekomjernoj težini. To jest, ne samo njegovo dobro stanje, već i njegov životni vijek ovisit će o tome koliko pravilno nahranite Puga.

Težak izbor - miješana hrana ili organska hrana?

Vječna tema za raspravu i raspravu je izbor vrste hrane. Veterinari i ljubitelji pasa daju različite argumente u korist vlastitog izbora i gotovo su svi pošteni. Savjet „iskusnih“ i masovnih reklama industrijskih feedova vrši pritisak na budućeg vlasnika, u takvom je nizu informacija prilično teško uhvatiti činjenice, stoga ćemo analizirati glavne odredbe kako bismo:

 • Industrijska i prirodna stočna hrana ne smiju se miješati. Pretpostavimo da odlučite hraniti psa u jutarnjem "sušenju", a u večernjoj kaši, čemu će to dovesti? Do postupnog probavnog nemira. Nije važno koliko je pas vaš čistokrvan, proizvodi imaju različitu strukturu, što znači da će se probaviti na različite načine. Dok je kućni ljubimac mlad, neće biti neugodnosti, ali kad navrše 8-9 godina, problemi s probavom hrane će nestati.
 • Oštra promjena vrste hrane šteti tijelu - ovo se odnosi na miješanje "naturalka" i "sušenja" ili nagle promjene. Novi proizvodi se uvode postupno i potpuno zamjenjuju u roku od 10-14 dana.
 • Nisu svi feedovi zdravi - činjenica! Uvijek pažljivo pročitajte sastav proizvoda, ne smije sadržavati sol, biljne masti i mahunarke. Za pse sklone punoći prikladna je samo super premium hrana.
 • Je li sušenje jeftinije? Ne, visokokvalitetna industrijska stočna hrana skuplja je od mesa, mliječnih proizvoda, vitaminskih kompleksa, povrća i voća. Međutim, najčešće su proizvodi uravnoteženi i ne zahtijevaju dodatne troškove za iste vitamine.
 • Pas se ne može hraniti sa stola! Mnogi ljubitelji četveronožnog obožavaju reći: "pas nije svinja" i to je istina. Prvo, ne možete čak ni svinju nahraniti, a drugo, kada kupujete štene morate shvatiti da ste odgovorni za ostvarenje njegovih potreba. Svi su psi svejedni, ali to ne znači da ih treba hraniti otpadom.

Nemoguće je donijeti nedvosmislen zaključak o tome kako pravilno hraniti Pugu, sve ovisi o konkretnom psu i njegovom vlasniku. Izdvajamo samo glavne prednosti i nedostatke:

 • Industrijska hrana (suha, konzervirana) - praktičnost u izračunavanju dnevnica i skladištenja; suhu hranu možete ostaviti u posudi bez straha da će se tijekom dana pokvariti; eliminira potrebu za hranjenjem vitaminskim dodacima; mogućnost odabira proizvoda prilagođenog za različite dobi, alergije, psi skloni punoći, probavnim problemima, koži; može izazvati pojedinačne reakcije; ne vole svi kućni ljubimci okus.
 • Prirodna hrana (sirova hrana, mesna kaša, domaća konzervirana hrana) - s pravim odabirom prehrane, hrana se u potpunosti apsorbira i ne izaziva alergijsku reakciju; omogućuje vam pružanje različitih okusa; možete hraniti u sirovom obliku i regulirati kalorijski sadržaj prehrane, ovisno o sezoni u sezoni, općem zdravlju; mnogo načina pripreme poluproizvoda kod kuće; zahtijeva dodatnu gnojidbu i vrijeme provedeno na kuhanje.

Zdrava prehrana za mops

Nakon preseljenja u novu kuću, vrsta hrane ostaje nepromijenjena 10-14 dana, to će osigurati odsutnost dodatnog stresa. Važno je štene Pug hraniti uobičajenom hranom ili skupom proizvoda. Za štence mlađe od godine dana dnevna norma hrane dijeli se na:

 • Do 2 mjeseca - 6 hranjenja.
 • 2-4 mjeseca - 4 hranjenja.
 • 4-6 mjeseci - 3 hranjenja.
 • 6-10 mjeseci - 2 hranjenja.
 • pas preko godinu dana Preporučuje se hranjenje 2 puta dnevno, ali dozvoljen je jednokratni obrok.

Prirodna prehrana

Prirodno hranjenje temelji se na pripremi mesnih kaša - 33% mesa, 33% povrća, 33% žitarica, 1% ulja i vitaminskih dodataka. Za štenad, masni udio mesa nije niži od 50-60%. Zapamtite da se kaša hrani samo topla i svježa. Nakon što stavite zdjelu, djetetu se daje 20 minuta da ga upije. Svi ostaci hrane se odlažu, posuda se ispere toplom vodom sa sodom i dvostrukim ispiranjem, uklanja se do sljedećeg hranjenja.

Važno! Pugs se ne smije hraniti previše tankom kašom!

Zamrznutu hranu ne treba davati psu, ne preporučuje se sirovo meso i riba. Mesni proizvodi se izrezuju na male kocke, kuhaju ili kuhaju kipućom vodom. Za štenad, meso se melje u mljeveno meso. Govedina iznutrica (ožiljak, jetra, srce, dušnik, pluća) dodatak je mesu i ne smije ga zamijeniti. Kod mnogih pasa sa slabim probavnim sustavom probava probave jede nakon jela jetre, pa je bolje isključiti proizvod iz Pugove prehrane.

Važno! Riječna riba opasna je za hranjenje sirovom. Prvo, u njemu se nalazi puno malih kostiju, a drugo, gotovo su sve ribe pogođene helminthima.

Povrće i voće možete jesti sirovo, kuhano ili pirjano. Obično hranjenje sirovom hranom ima dvije funkcije: dobivanje vitamina i pranje zuba. Važno je štene naučiti konzumirati voće i povrće od djetinjstva, jer se odrasli pas ne navikne naviknuti na nove okuse.

žitarice - Sastavni je dio hranjenja prirodnim proizvodima, jer psu trebaju "spori" ugljikohidrati. Međutim, kod punokrvnih kućnih ljubimaca posebna se pozornost mora posvetiti odabiru žitarica. Heljda koju preporučuju mnoge pasmine ne odgovara uvijek bubuljicama. Optimalno je zaustaviti izbor na riži, ako pas ne dobije na težini, dodajte pšeničnu kašu, ako je kućni ljubimac počeo masti, unesite biserni ječam.

Važno! Pugovi ne mogu kašu, kukuruznu i pšeničnu žitaricu. Svaka tjestenina je također strogo zabranjena!

ulja često previdi pri sastavljanju dijeta. Optimalno kuhajte juhu na mršavom mesu, ali dodajte žlicu suncokretovog ili maslinovog ulja. Životinjska masnoća je korisna u vrlo malim količinama, a redovitom upotrebom dovodi do debljanja. Biljna ulja u malim količinama u potpunosti se apsorbiraju iz tijela, izvor su vitamina i minerala.

Mliječni proizvodi, točnije, zbog važnosti u prehrani pasa, posljednjih je godina veliko pitanje. Štene mora piti domaće mlijeko i nahraniti kalcinirani sir, ali trebaju li odrasli psi ove proizvode? Mnogi veterinari tvrde da životinje starije od jedne godine nisu u stanju apsorbirati sirovo mlijeko, zbog nedostatka potrebnih enzima. Jednostavno rečeno, zvuči kao laktozna netolerancija. Kao što praksa pokazuje, mnogi odrasli psi vole mlijeko i dobro ga podnose. Međutim, ako pas nakon uzimanja mlijeka ima probavnu smetnju ili opće nelagodu, dopušteno je u prehranu uključiti samo fermentirane mliječne proizvode.

Industrijska hrana

Hranjenje industrijskim proizvodima ima nekoliko prednosti, ali vrijedi zapamtiti da je potrebno odabrati suhu hranu za Pugove na temelju osobnih potreba kućnog ljubimca. Nemojte se pouzdati u preporuke ili reklame jer je nemoguće predvidjeti ukuse psa. Opće smjernice za držanje papa u industrijskoj hrani su sljedeće:

 • Zdjelica s vodom uvijek bi trebala biti slobodno dostupna.
 • Odaberite proizvod koji odgovara dobi psa.
 • Ne prekoračite maksimalno preporučeno posluživanje hrane, čak i ako kućni ljubimac traži hranu.
 • Pazite da pas ne pribjegava prejedanju od dosade, na primjer, u kišnom vremenu, kada se trajanje šetnji prisilno smanjuje.
 • Promjenom marke hrane treba postupati oprezno, zamjenjujući jedan proizvod drugim. Dopušteno je naizmjenično konzerviranje i suhu hranu iste marke i linije.

Pug zabranjena hrana

Bez obzira je li pas čistokrvan ili ne, to i nije toliko važno, postoji popis proizvoda koji se apsolutno ne mogu hraniti životinjama. Pug, kao pasmina sklona prekomjernoj težini i alergijskom dermatitisu, treba strožiju prehranu. Dakle, popis zabranjenih proizvoda:

 • Bilo koje kosti. Izuzetak - moslaki s hrskavičnim uključenjima, hranjenjem ih trebate za praćenje psa. Čim je kućni ljubimac ugrizao hrskavicu, uklanja se kost.
 • čokolada - pravi otrov za tetrapode. Jedan tanjur prave tamne čokolade dovoljan je za ubijanje kućnog ljubimca.
 • šećer, bilo koji proizvodi koji sadrže zaslađivače i njihove nadomjestke - dijabetes i pretilost, ovo je samo "površina ledenih brijega".
 • Bilo koji proizvodi koji sadrže ksilitol (zaslađivač) - Najveća koncentracija ovog otrova je u žvakaćim gumama.
 • Kaša s zdrobom - prilično brzo dovode do dijabetesa.
 • Grah i kukuruz - probavni sustav ih nije u stanju probaviti, već ih tijelo apsorbira.
 • gljive - ne preporučuje se čak i u sirovom obliku.
 • Grožđe i grožđice - otrovno u velikim količinama.
 • Agrumi - nije zabranjeni, ali ne i preporučeni proizvod, jer može štetno djelovati na jetru.
 • krumpir - Pugovi se ne preporučuju čak ni u sirovom obliku.
 • Dimljeni, kiseli, proizvodi od kobasica.
 • tjestenina u bilo kojem obliku.
 • jaja - proizvod koji je jak alergen. Ako vaš Pug traži jaje, trebali biste početi s kuhanim žumanjkom, u nedostatku reakcije, probajte s proteinima.

Pogledajte video: Rotvajler, karakteristike rase i specifične potrebe (Prosinac 2019).

Loading...