Komedoni kod mačaka: uzroci obrazovanja, liječenja i prevencije

Malo je vjerojatno da je barem jedan od uzgajivača mačaka razmišljao o mogućim kozmetičkim bolestima svojih ljubimaca. Općenito je prihvaćeno da su sve vrste akni, akni, pustule i slični dermatološki problemi "privilegija" isključivo ljudske adolescencije, ali to je daleko od slučaja. U praksi se komedoni često nalaze čak i kod mačaka!

Što je ovo

Isto kao i "crne točke" kod ljudi. I da, kod mačaka se događa i ta bič. Nalaze se u životinjama bilo koje dobi, spola, pasmine. Imajte na umu da su komedoni najmanje vjerojatni za razvoj kod katedriranih mačaka. To je zbog hormonalne neravnoteže. Što su crne točkice? Ako ne djelujete s mnogim znanstvenim pojmovima, onda to su začepljene lojne žlijezde.

Lojne žlijezde luče sebum, koji podmazuje kožu, sprečavajući njenu suhoću i iritacije. Osobito su brojni na kapcima, bradi, na koži baze repa, na skrotumu i prepuciju. Žlijezde su usko povezane s folikulima dlake. Osim toga, "uljane brtve" - ​​važna komponenta društvenog života mačaka. Sigurno su svi vidjeli kako ove životinje povremeno počinju trljati njušku i bradu o zidovima, namještajem, kamenju itd. Mačka to čini ne zbog želje da se ogrebe: tako na površinama ostavlja gadne „pozdrave“ koji pomažu u komunikaciji s rođacima. Ta se „slova“ mogu pohraniti vrlo dugo jer se temelje na istoj tajni lojnih žlijezda. Ako je lumen potonjeg začepljen, nastaju komedoni.

Predisponirajući faktori

Točan uzrok mačjih akni nije poznat. Smatra se da sljedeći čimbenici (ili njihova kombinacija) mogu dovesti do njihovog razvoja:

 • stres, To izaziva intenzivnu proizvodnju hormona, koji, između ostalog, stimuliraju i lojne žlijezde.
 • Plastične posude za hranu, Kako su povezani s komedonima? Kvaliteta - ništa. Problem je što mnogi proizvođači na svaki mogući način štede na plastici za mačja jela. Grube ocjene su vrlo porozne. Mnogo čestica hrane nabijeno je u mikroskopske pukotine i oštećenja, gdje se bakterije počinju razvijati puno i vrlo brzo. Kad mačka jede, njegova brada "ogreba" ta mjesta, uslijed čega mikroflora doslovno trlja u površinu njegove kože.
 • Loša briga, Mačke, unatoč svojoj čistoći, jednostavno fizički ne mogu pravilno skrbiti o ovom području.
 • Hormonska patologija, genetska predispozicija, individualne karakteristike tijela, što dovodi do povećanog lučenja lojnih žlijezda.
 • Atopija i hrana alergije.
 • Komedoni se vrlo često razvijaju kod životinja koje imaju neku vrstu problemi s imunološkim sustavom.
 • Između toga postoji jasna veza bolesti gornjih dišnih puteva načini i razvoj mačjih jegulja.
 • akne ili buhački dermatitis.

Ako kod kuće imate više od jedne mačke, životinje će možda pretjerano voljeti "obilježiti" teritorij, svugdje ih označujući bradom. Doslovno se "istroši", postajući lakim plijenom patogene mikroflore kože.

Klinička slika

Ovdje je sve jednostavno - na bradi mačke s ovom patologijom jasno su vidljive više crnih točaka, čiji promjer može biti prilično velik. U nekim slučajevima utječu i folikuli dlake, kao rezultat toga na koži se stvaraju pustule. Osim toga, u mnogim slučajevima možete primijetiti kore osušenog eksudata, a sama koža na tim se mjestima primjetno grublja i zadebljava. Akne mogu biti blage, umjerene ili jake. Simptomi su sporadični ili trajni.

vrlo čest znak je ćelavost bradeizložena je crvenila i hrapava koža. Akne se često griješe zbog čestica prljavštine ili hrane. Ali sve su to sitnice. Najviše "zabave" započinje kad mački nije pružena pomoć:

 • Ako bolest napreduje, jaka crvenilo, papule, pustule, koža se nabubri i svrbi toliko da mačka doslovno ogrebe bradu uz meso.
 • U teškim slučajevima, kada se upala odvija prema kroničnom scenariju, koža se ne samo zadebljava - savršeno je vidljiva na njoj ožiljci.
 • Kao i u prethodnom slučaju, kada se patologija pretvorila u kronični oblik, gotovo uvijek se primjećuje intervencija sekundarna patogena mikroflora.
 • regionalne limfni čvorovi često upaljena i natečena, lako se primjećuje čak i bez palpacije.
 • U teškim slučajevima, životinja odbija hranu zbog jake reakcije boli.

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza je vrlo jednostavna, jer je akne teško propustiti. Samo u pojedinačnim slučajevima, kada glavni uzrok patologije izazove sumnju, može se uzeti struganje tkiva za naknadno sjetvu patološkog materijala na hranjive podloge. Pored toga, kod sumnje na infekciju ljepilom indicirano je mikroskopsko ispitivanje rezultirajućih tkiva.

Liječenje mačjih akni ovisi o težini bolesti. U najjednostavnijim situacijama dovoljno je redovito prati bradu ljubimca dječjim sapunom. Pored toga, ako mačka nema simptome boli ili drugih neugodnosti, neće se morati ništa poduzeti. Možda će trebati nježno čišćenje s klorheksidin, vodikov peroksid, Lugolova otopina ili Epsom sol. Svi ti lijekovi doprinose ne samo dezinfekciji pogođenih područja, već i njihovom brzom zacjeljivanju.

Također se koristi antiseborrheic lijekovi, Čišćenje kože masti ili gelom koji sadrži benzoil peroksid u koncentraciji od 2,5 do 5% (na primjer, OxyDex) pomaže u uklanjanju suvišnog sebuma, "zaustavlja" razvoj patogene mikroflore, a također smanjuje intenzitet svrbeža kože. Imajte na umu da iz benzoil peroksida neke životinje mogu razviti jaku iritaciju obrađenih površina. Stoga je poželjno koristiti proizvode koji sadrže salicilna kiselina, Ako postoje apscesi na koži u predjelu brade (ili je ona već dosegla apscese), potrebno je koristiti mast na bazi antibiotika (najjednostavnija opcija je tetraciklin).

Ostali savjeti

Evo nekoliko jednostavnih pravila koja vas vode prilikom uklanjanja mačjih komedona:

 • Ako sumnjate gljivične prirode bolesti odmah počinju koristiti antifungalna sredstva. Mikonazol, klorheksidin ili ketokonazol dobro su se dokazali.
 • Glukokortikoidi (na primjer, prednizon) pokazali su se dobro jer doprinose brzom olakšanju upalnih procesa.
 • U prisutnosti izražene sekundarne bakterijske infekcije, nužno je propisan tijek antibiotika širokog spektra.
 • u kronični tijek multivitaminski pripravci koji sadrže povećanu količinu retinoida i vitamina E. Također se preporuča dodavanje hrane koja sadrži polinezasićene masne kiseline u mačju hranu. Potonji su posebno korisni u slučajevima kada je mačja koža počela grubljati, prekrivena ožiljcima i ostrugama.

Jednostavan savjet: prije upotrebe bilo kojeg vanjskog proizvoda, uzmite komad mekog poroznog tkiva, namočite ga u toploj fiziološkoj otopini i 30 minuta pritisnite (može biti zavoj) na mačjoj bradi. To će omekšati kožu i kraste što će olakšati apsorpciju ljekovitih spojeva.

Pogledajte video: Praktična žena - Rešite se akni i bubuljica uz pomoć lakih trikova (Listopad 2019).