Hipotermija (hipotermija) kod mačaka: simptomi i liječenje

Svi znaju da ne biste trebali dugo biti na hladnom bez dobre odjeće - u najboljem slučaju takvo zanemarivanje osnovnih sigurnosnih mjera može rezultirati smrzavanjem ekstremiteta, a u najgorem - smrću. Isto je s obzirom na našu manju braću, uključujući mačke. Ako mačka ostane dugo na ekstremnoj hladnoći, sve se može završiti tužno, jer je hipotermija kod mačaka prepuna ozbiljnih posljedica.

Što je hipotermija?

Hipotermija je ozbiljno patološko stanje koje uzrokuje snižavanje tjelesne temperature mačke ispod minimalne prihvatljive razine, Imajte na umu da normalna tjelesna temperatura kod zdrave odrasle mačke varira od 38 do 39 ° C. Kod mačića se ovaj indikator kreće od 38,5 do 39,5 ° C, a kratkotrajni skokovi i do 40 ° C su dozvoljeni. To je zbog nesavršenosti njihovog termoregulacijskog centra koji još nije imao vremena da se „uglavi“.

Glavni fiziološki mehanizam koji se pokreće kada je životinja ili osoba prehlađena je nehotična kontrakcija mišića (drhtanje), Budući da krzno pokriva tijelo mačaka (iako nisu sve rase), oni pate manje od prehlade nego ljudi, ali su ipak daleko od životinja Arktika.

Maksimalni rizik od hipotermije stvara se u uvjetima kada ulica nije samo hladna, već i vlažna. Ako je dlaka životinje navlažena, između vlasi nema zračnog jaza, što rezultira time mačka je "gola", U ovom stanju, vaš je kućni ljubimac posebno sklon hipotermiji. Koje su druge kategorije životinja najvjerojatnije razvile ovo patološko stanje?

To su najstarije mačke i mali mačići. Zbog starosti (prevelike ili male), njihov termoregulacijski sustav ne radi i ne može održavati stabilnu tjelesnu temperaturu. Zato se „starice“ i mali mačići uvijek trebaju držati u ugodnim uvjetima. Obično je nepoželjno izbacivati ​​stare mačke zimi i na jesen.

Simptomi hipotermije

Koji su simptomi hipotermije kod mačaka? Oni uvelike ovise o tome koliko je patološki proces otišao. U većini slučajeva možete primijetiti sljedeće klinički znakovi:

 • Jaka i nekontrolirana drhtavica, Ali to se događa samo u blagim slučajevima hipotermije. Dakle, primijetite li da se vaš ljubimac doslovno "trese" od hladnoće, možete pretpostaviti da je imao sreće.
 • Ako stavite ruku na kožu na mačji stomak, možete osjetiti hladnoćuide od nje. Budući da su trbuh i ingvinalna regija u normalnim uvjetima najčešće najtopliji, ovaj je jednostavan test vrlo indikativan.
 • letargija, mačka se pokušava sakriti u najudaljenijem kutu i ne izlazi odande, čak ni da jede.
 • Letargija.
 • Pospanost.
 • Snižena rektalna temperatura, To je vrlo grozan simptom, jer je u normalnim uvjetima u rektumu temperatura otprilike 0,5-1 ° C viša nego što se mjeri u uhu ili ustima. To se opaža samo u teškim oblicima hipotermije, u tom slučaju se toplo preporučuje odmah pokažite životinju iskusnom veterinaru.
 • Polako i plitko disanje.
 • Usporeni rad srca (Bradikardija).
 • Neprimjereno ponašanje.
 • Koma.
 • Smrt.

Dijagnoza podhlađenja je prilično jednostavna. Prvo, veterinar će se usredotočiti na kliničku sliku patologije koju smo gore opisali. Drugo, vjerovat će u rektalnu temperaturu. Što je niža u usporedbi s normom, brže trebate pružiti životinji kvalificiranu medicinsku njegu.

Terapeutske tehnike

Ako je ozlijeđena mačka na ulici, to treba biti odmah unesite u sobu, Cilj je toplo polako smrznuta životinja. Požuriti i ubrzati proces zagrijavanja snažno se obeshrabruje.

Liječenje blage hipotermije može se opisati kao "pasivno zagrijavanje". Ako mačka reagira dovoljno na ono što se događa, ima osnovne reflekse, jednostavno je može ostaviti u toploj sobi. Pazite da u njemu nema propuha i da ne puše hladno s poda. Ako iz jednog ili drugog razloga nije moguće organizirati "parnu sobu" u sobi, životinju možete jednostavno zamotati u pokrivač ili u plahtu. Još je učinkovitije kada se boce s toplom vodom ili jednostavne plastične boce napunjene toplom vodom postave na isto mjesto. Imajte na umu da svi takvi grijači moraju biti umotani u tkaninu kako bi se smanjila opasnost od opeklina.

Vrlo je važno da se kaput odmah osuši. vaš ljubimac (ako je mokar). Da biste to učinili, koristite običan sušilo za kosu, koji ni u kojem slučaju ne treba biti postavljen na maksimalnu temperaturu! Također ga ne treba pritiskati izravno na mačju kožu (najbolje je puhati vunu s udaljenosti od 5-7 cm.)

Pratite tjelesnu temperaturu vaše mačke barem jednom svakih deset minuta. Nakon što dosegne najmanje 37,2 ° C, možete životinji ponuditi malu količinu hrane i pića. Imajte na umu da se istovremeno savjetuje poziv veterinara. Činjenica je da je dug boravak na pretjerano svježem zraku za mačke vrlo opasan. Ponekad posljedice takve šetnje uključuju upale pluća i meningitisa, pa je najbolje igrati se sigurno unaprijed.

Umjereni i teški slučajevi hipotermije zahtijevaju obavezni veterinarski nadzor. Imajte na umu da na životinju treba ugrijati do liječnika; Da biste to učinili, možete koristiti obični jastučić za grijanje ili posebne medicinske deke (ako ih možete dobiti). U liječenju teških, pa čak i umjerenih slučajeva hipotermije zagrijavanje mačaka provodi se ne izvana, već iznutra, Za to se mogu koristiti topli klistiri, grijani pripravci za intravenozno davanje, udisanje parom ili jednostavno topli zrak. Ako životinja postane manje ili više "adekvatna", lemiti je toplim tekućinama.

Tijekom cijelog tretmana vrlo je važno stalno kontrolirati stanje srca, Ako je potrebno, uvode se lijekovi koji pojačavaju i podržavaju srčanu aktivnost. Osim toga, čak i nakon nestanka glavnih znakova hipotermije, mačku je poželjno ostaviti kod veterinara na nekoliko dana: u ovom trenutku u životinje se uzimaju uzorci urina i krvi. To je učinjeno da isključiti ili potvrditi moguće oštećenje unutarnjih organa (posebno bubrezi). Hipotermija mačke ne završava se tako rijetko.

Kako izbjeći hipotermiju? Jedina učinkovita metoda je Nemojte pustiti svoje ljubimce u šetnju u hladnoj sezoni. Izbjegavajte i puštanje mačke vani ako je vrijeme hladno i vlažno. Životinje normalno podnose suhu hladnoću, ali ozbiljni problemi mogu nastati s vlagom (kao što smo gore napisali). Pored toga, ako je vaša mačka stalno na ulici, pokušajte mu osigurati mjesto za odmor, gdje će biti dovoljna količina toplog legla. Tamo će životinja uvijek biti u mogućnosti ugrijati se ako joj postane potpuno hladno.

više stare mačke i mladi mačići najosjetljiviji su na hipotermijui stoga im se ne smije dopustiti da izlaze vani ako temperatura padne na nulu ili ispod. "Starichkov" je preporučljivo pustiti u šetnju samo pod vašim nadzorom. Ako mačka pripada kratkodlakoj sorti, ne boli je odjenuti. Evo što treba učiniti kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Loading...