Sterilizacija mačaka: priprema za postupak i postoperativna njega

Sterilizacija mačaka koju provodi specijalist postupak je koji nije osobito težak. Rizici su minimalni, negativne posljedice su izuzetno rijetke. Ali, ipak, ovo je operacija šupljine izvedena pod općom anestezijom. Kućni ljubimac treba biti pravilno pripremljen za postupak i osigurati mu sve potrebno tijekom rehabilitacijskog razdoblja.

Trening

Priprema za sterilizaciju započinje ispitivanjem životinje. Čak i ako je mačka klinički zdrava, potrebno je uzeti pretrage urina i krvi, konzultirati liječnika i kardiologa, podvrgnuti ultrazvučnom pregledu trbušne šupljine i ECHO srca. To je dodatni trošak i gubljenje vremena, ali niti jedan liječnik, samo gledajući životinju, ne može tvrditi da je zdrava. Mnogo komplikacija nakon anestezije, koje se očituju činjenicom da mačka ne jede, ne uspostavlja kontakt, dugo se oporavlja, doživljava bol, oslabljen rad srca i termoregulaciju - rezultat je operirane oslabljene ili bolesne mačke. Liječnik bi trebao unaprijed znati o svim bolestima četveronožnog pacijenta kako bi spriječio neugodne posljedice. Ako su rezultati laboratorijskih i hardverskih testova zadovoljavajući, možete odabrati dan operacije. Ako ne, liječnik će propisati liječenje ako je potrebno odmah, ili će odabrati anesteziju i način sterilizacije koji su prikladni za ovu mačku.
Briga o mački uključuje brigu o šavima. Preporučljivo je unaprijed pitati svog veterinara kakav proizvod za liječenje rana trebate kupiti. Uz to će vam trebati dvije lagane deke kako biste ih svakodnevno mijenjali.
Prilikom odabira dana operacije, preporučljivo je poći od vlasnikovog radnog rasporeda: najmanje dva dana nakon zahvata mačka bi trebala biti pod nadzorom punoljetnog člana obitelji. Dan prije operacije, trebate dati kućnom ljubimcu žlicu tekućeg parafina, tako da mačka isprazni crijeva. Ponekad se koristi laksativ, pa čak i klistir, ali samo na preporuku veterinara. 12 sati trebate ukloniti svu hranu tako da je želudac prazan na dan postupka. Otprilike tri sata možete dati malo vode, a zatim izvadite posudu i sve posude iz kojih mačka može piti (tanjure iz sudopera, limenke s vodom za navodnjavanje itd.). Ovo je vrlo važno! Ako mačka povraća tijekom opojnog sna, kućni ljubimac može se udaviti.

Dan rada

Svakako napišite sve preporuke liječnika: kako hraniti mačku, s kojom učestalošću obraditi šav, pod kojim simptomima odvesti mačku u kliniku. Ne pokušavajte se sjetiti - puno stvari vam može odletjeti iz glave od uzbuđenja.
Popis potrebnih stvari:
 • veterinarska putovnica i putovnica nositelja;
 • nošenje s konvertibilnim vrhom ili prikladnom košaricom (mačka bi trebala ležati ravna i na boku, ne možete je uviti);
 • sterilna pelena koju treba položiti na dno nosača neposredno prije nego mačka krene kući;
 • topla deka, pokrivač, salvete u slučaju da je ljubimac opisan ili će povraćati;
 • podloga za grijanje, koju će trebati staviti na mačje šape samo ako veterinar kaže da to radi. Sestra će sipati vodu u jastučić za grijanje. Liječnici obično pružaju grijaće jastuke ako je potrebno, ali bolje je igrati na sigurno.
Sterilizacija traje oko pola sata. Ako je sve u redu, odmah nakon operacije mačku možete odvesti kući. Ako je životinja starija ili kronično bolesna, a kada je klinika daleko od kuće, preporučuje se kućni ljubimac ostaviti u bolnici dok se anestezija u potpunosti ne povuče.

Kako pomoći mački nakon sterilizacije?

Dolazeći kući, morate mačku staviti na ravnu površinu. To bi trebao biti madrac položen na podu - kućni ljubimac može pasti iz kreveta. Mačku ne možete staviti blizu baterije i drugih uređaja za grijanje, jer grijanje izvana može izazvati unutarnje krvarenje.
Hitno je nazvati liječnika ili odmah otići u kliniku ako se primijete sljedeći simptomi:
 • šav krvari;
 • mačka teško diše, čuje se piskanje ili gutanje u prsima;
 • temperatura se povećala ili smanjila;
 • srce kuca neravnomjerno, „skače“;
 • sluznica je blijeda ili crvenila;
 • očni kapci, usne i / ili jezik natečeni, pojavio se osip.
Briga o mački tijekom umjetnog spavanja samo je praćenje njezinog stanja. Mačka se može probuditi za sat vremena ili spavati šest sati - sve ovisi o individualnoj reakciji tijela na anesteziju i lijeku koji koristi anesteziolog. U ovom trenutku trebate mjeriti temperaturu na svakih sat vremena, pažljivo okrenite kućnog ljubimca sa strane na stranu svakih pola sata (tako da mu šape ne smrknu) i provjerite reakciju. Možete dodirnuti nos ili škakljati uho, nježno povući stopalo, dodirnuti kandžu: ako mačka reagira na dodir - sve je u redu, uskoro će se probuditi.
Probudivši se, kućni ljubimac će se oporaviti nekoliko sati. Koordinacija pokreta je poremećena, refleksi su inhibirani: mačka korača, jedva drži glavu, oči su izgubljene. Da biste pomogli kućnom ljubimcu, morate ga vratiti u madrac i paziti da se ne pokušava popeti na brdo. U sobu treba staviti prazan pladanj, ali zdjele s hranom i vodom moraju se ukloniti: svejedno, zbog stresa, mačka ne jede nakon sterilizacije nekoliko sati, a može piti samo kad nestane ukočenost njezinih pokreta. Kako kućni ljubimac nije žedan, morate joj povremeno davati vodu: trećinu žlice u usta, a da pritom ne bacate glavu natrag. Mačku ćete moći nahraniti samo osam sati nakon povlačenja iz anestezije: ni u kojem slučaju silom, mali dio pire krumpira, konzervirane hrane ili natopljene suhe hrane.
Obavezno ne izazivati ​​zatvor! Ako se nedavno operirana mačka ukruti tijekom rada crijeva, ubodi se mogu raspasti. Stoga je kućnog ljubimca nakon operacije tijekom prva tri dana moguće hraniti samo lakom hranom i u malim obrocima.
Potrebno ga je liječiti lijekom koji je propisao veterinar. Deke se trebaju mijenjati svakodnevno. U pravilu se nakon sedam dana deke ne mogu koristiti. Prije potpunog zacjeljivanja ureza, WC školjka treba biti prazna (bez punila). Ako se u području šava pojave čireve, kore, osip, crvenilo, posavjetujte se s veterinarom. Ako je liječnik rekao da će šavove trebati ukloniti, morate odrediti kliniku na određeni dan. Do tog trenutka počinju uzrokovati neugodnosti ljubimcu, ona pokušava razbiti nit zubima i kandžama, što može dovesti do neugodnih posljedica.
U rijetkim slučajevima, čak i nakon operacije, mačka traži mačku. Takvo ponašanje tijekom prva dva mjeseca nakon postupka je norma. Hormonska pozadina se mijenja postepeno, a ne odmah. Ako je prošlo puno vremena, a mačka ostaje privlačna suprotnom spolu, morate se posavjetovati s liječnikom. Možda kućni ljubimac pati od hormonalne disfunkcije, što nije posljedica sterilizacije, ali proizlazi iz urođene predispozicije ili bolesti endokrinog sustava.
Kako kućni ljubimac ne dobije višak kilograma, potrebno je zajedno s veterinarom odabrati dijetu koja zadovoljava potrebe ove posebne mačke. Mačku možete hraniti prirodnim proizvodima, specijaliziranom suhom hranom. Glavno je da je hrana kvalitetna, a jelovnik uravnotežen. Porcija treba smanjiti za 10-20%.

Pogledajte video: KLINIKA VET - Sterilizacija macaka INTERVET (Studeni 2019).