Popularni laksativi za zatvor kod mačaka

Kako liječiti zatvor kod mačke, koliko su učinkoviti narodni lijekovi i zašto su neki laksativi opasni? Mi ćemo detaljnije istražiti u nastavku.

Kako djeluju laksativi?

Zatvor donosi veliku nelagodu, jer životinja ne može potpuno isprazniti crijeva. Uzroci stanja bolesti vrlo su raznoliki, a s obzirom na karakteristike nekih životinja, dijagnoza je uvijek komplicirana pojedinačnim čimbenicima.

Uz zatvor, mačka doživljava bol zbog crijevne funkcije. Peristaltikom se nazivaju kontraktilni pokreti tankog i debelog crijeva uz pomoć kojih se probavljena hrana pomiče do anusa. Tijekom konstipacije tijelo usporava peristaltiku, uslijed čega je djelomično probavljena hrana predugo u crijevima.

Sluznica i dalje apsorbira vodu iz izmeta, što ih čini suhim i tvrdim. Kada dijagnosticiraju zatvor kod kuće, mnogi vlasnici ne uzimaju u obzir činjenicu da s kroničnom opstipacijom, bolno stanje može se izmjenjivati ​​s proljevom. Važno je razumjeti da predugo zatvor može prerasti u kronični oblik ili oštetiti sluznicu.

Zatvor se liječi lijekovima, koji se obično nazivaju laksativima. Ako se terapija provodi kod kuće, važno je da vlasnik ispravno utvrdi uzrok bolesti i odabere laksativ za mačku.

Popularni narodni lijekovi za zatvor kod mačaka

Mnogi su vlasnici navikli liječiti "neozbiljne" bolesti svojih ljubimaca isključivo narodnim lijekovima. Zatvor se može liječiti dokazanim ne-lijekovima, ali nije bezazlena bolest.

Sjeti se! Ako odlučite sami liječiti zatvor, važno je kontrolirati vrijeme terapije i opće stanje životinje.

Liječenje u kući treba započeti prehranom i povećanom aktivnošću. Jedan od razloga razvoja opstipacije kod mačaka je oštar pad tjelesne aktivnosti, koji se često primjećuje kod životinja s prekomjernom težinom. Ishrana životinje mora biti obogaćena vodom. Pripreme sa solima i mineralima pomoći će zadržavanju vode u tijelu. Čest i univerzalan lijek za uklanjanje dehidracije je Regidronova otopina.

Na pozadini uklanjanja dehidracije, zasićena prehrana pomoći će u borbi protiv opstipacije vlakana. Velika količina vlakana i grubih vlakana nalazi se u povrću, travi i mekinjama.

Univerzalni lijekovi (s laksativnim učinkom) su pire od bundeve ili naribana kuhana repa.

Sigurnim narodnim lijekovima smatraju se tekući parafinski i laneno ulje. Ako mačka ne može isprazniti crijeva, prisiljena je piti 0,5 mililitara ulja svakih 1-2 sata. Ako zatvor nije kroničan ili nije uzrokovan blokadom, kretanje crijeva obično se javlja nakon drugog trećeg unosa ulja. U teškim slučajevima, dajte jednu, ali veliku dozu - do 50 ml.

Na bazi vazelina izrađuju se ulje svijećekoji se mogu umetnuti u anus kućnog ljubimca. Ova metoda brzo i nježno pomaže riješiti zatvor ako je lokaliziran u debelom crijevu. Svijeća je izrezana na 2 dijela, pažljivo umetnuta u anus, nakon čega je potrebno pritisnuti rep mačke i držati ga 5-10 minuta.

Možete pokušati ukloniti zatvor kod mačke s klistirima. Crijeva se čiste vodom ili vodom s dodatkom ulja. U ovom je slučaju bolje koristiti vazelin, jer ga tijelo ne apsorbira, već ima umirujući i zamađujući učinak. Nakon uvođenja klistira za čišćenje, rep mačke mora se pritisnuti na anus 5-10 minuta.

Obratite pažnju! Prilikom pripreme klistira važno je uzeti u obzir da se ulje ne rastopi u vodi. Prije primjene tekućine, potrebno je snažno protresti rezervoar klistira.

Nakon klistira, za stimulaciju crijeva, preporučljivo je masirati mačku. Pokušajte djelovati nenametljivo, jer životinja može osjetiti akutnu bol tijekom opstipacije. Mazite mačji stomak u smjeru kazaljke na satu, prstima lagano palpirajući peritoneum.

Obično se nakon čišćenja klistira pokret crijeva brzo, u roku od 15-30 minuta. Rjeđe se kretanje crijeva događa nakon 2-3 sata. Ako se ne događa gibanje crijeva ili je mačka lošija, hitno se obratite svom veterinaru. Najvjerojatnije ste pogriješili u uzroku opstipacije ili u samoj dijagnozi. Možda životinja pati od inverzije ili začepljenja crijeva.

Liječenje opstipacije kod mačaka s laktolozom

U posljednje vrijeme vrlo su popularni pripravci na bazi laktuloze. Poznati Dufalac i Lacutsan vlasnicima izgledaju kao apsolutno sigurni lijekovi. Kao što pokazuje iskustvo, lijekovi na bazi laktuloze često se koriste bez imenovanja veterinara.

Važno! Laksalosi na bazi laktuloze najpoznatiji su lijekovi za zatvor kod kućnih ljubimaca. No, unatoč blagom učinku i brzim rezultatima, lijekove treba propisati veterinar.

Lijekovi na bazi laktuloze dostupni su u obliku sirupa koji ima slatkast okus i vrlo gustu konzistenciju. Sirup se sastoji od umjetno sintetiziranog mliječnog šećera, koji pomaže njegovati stolicu i omekšati ih vodom.

Glavni aktivni sastojci Dufalaka i sličnih lijekova su galaktoza i fruktoza. Iz tih saharida nastaje polisaharid (laktuloza), koji se ne apsorbira u crijevima mačke i izlučuje iz tijela prirodnim putem. Sastav preparata sadrži i organske kiseline, koje se prirodno razgrađuju, ulaze u debeli dio i prirodno se izlučuju.

Tijekom fermentacije laktuloze, u mačjim crijevima nastaju organske kiseline koje stimuliraju sluznicu stvaranja dodatne tekućine. Polisaharidi i tekućina koju stvaraju crijevne sluznice potiču aktivniju pokretljivost i imaju laksativni učinak.

Važno! Pripravci koji sadrže laktulozu strogo su kontraindicirani mačkama koje pate od kršenja ravnoteže vode i soli ili vode i elektrolita.

Ako niste primili recepte od veterinara i sami liječili životinju, prilikom izračuna doze morate se osloniti na udio: 0,5 ml lijeka na 1 kilogram težine (trenutno) životinja. Ako osim zatvor, mačka ništa ne smeta, izračunatu dozu treba dati ljubimcu 2-3 puta dnevno. Doziranje se može povećati ako zatvor zatvori više od 3 dana.

Obratite pažnju! Treba izbjegavati predoziranje laktoloze, jer lijek doslovno izvlači vodu iz tijela, to može dovesti do dehidracije.

Trajanje terapije ovisi o kliničkoj slici i prisutnosti nuspojava. Nakon uklanjanja opstipacije, lijek se nastavlja davati tijekom jednog dana kako bi se izbjegao povratak. Sljedeća 3-4 dana nakon primjene preporučljivo je držati mačku lite dijeta i pažljivo pratiti njeno stanje.

Lijekovi s laktulozom smatraju se relativno sigurnim, ali imaju kontraindikacije i nuspojave. Da biste izbjegli iznenađenja, preporučljivo je započeti liječenje kućnog ljubimca nakon savjetovanja s veterinarom. Ako posjet veterinarskoj ambulanti nije moguć, morate razmotriti kontraindikacijekoji su navedeni u uputama. Budući da je lijek namijenjen ljudima, upute ne upućuju na to da mačka može razviti obrnutu reakciju (proljev) u prisutnosti alergije na laktozu.

Važno! Pripravci koji sadrže laktulozu strogo su kontraindicirani životinjama oboljelim od dijabetesa.

Lijekovi s laktulozom ne preporučuje se za uporabu u kombinaciji s drugim lijekovima, jer organski spojevi aktivno reagiraju. U procesu asimilacije lijekova s ​​laktulozom u mačjem tijelu metabolizira se amonijak koji bi trebao izaći prirodno. Ako životinja ima patologije jetre tijekom vezivanja amonijaka, mogu se pojaviti problemi ili kašnjenja, što će dovesti do intoksikacije.

Kada se koriste lijekovi s laktulozom, nuspojave u obliku proljeva i dehidracije smatraju se očekivanim. Ako vaš kućni ljubimac ima bilo kakve nuspojave, morate prestati uzimati lijek i odvesti ga veterinaru.

Pogledajte video: Lek za Zatvor, Recept za Brzo Olakšanje Tvrde Stolice (Siječanj 2020).

Loading...