Kako hraniti mačku nakon porođaja? Pravila zdrave prehrane

Pred uzbudljivim događajem - rođenje cvrčih beba. Zelenka je kupljena, pelene peglamo, ostaje samo pokupiti mrvice od mačića i dogodilo se! Ne tako brzo! Nakon „dvostrukog rođenja“ svi će biti iscrpljeni - vlasnik, mačka i „bebe“, a postporođajni period nije otkazan. Najvažniji zadatak je osigurati da se kućni ljubimac brzo obnovi i brine o potomstvu. Glavno je pitanje kako je moguće i bolje nahraniti mačku nakon porođaja, jer sve treba predvidjeti: olakšati rad gastrointestinalnog trakta, osigurati sitost životinje, pravilnu prehranu i što je najvažnije, učiniti sve kako bi bilo mlijeka.

Priprema i rađanje

U posljednjem mjesecu ne bi trebalo biti problema s prehranom, mačka se priprema za porođaj, dobro jede i puno jede. 5-6 sati prije rođenja, apetit može nestati, to je zbog sljedećih razloga:

  • Životinjski metabolizam hormoni "koče", dok se mačka osjeća dobro, a tijelo "gradi" snagu.
  • Svaka životinja ima genetsko pamćenje ponašanja tijekom porođaja i instinktivno, mačka zna da je lakše roditi na "prazan stomak".
  • Kućni ljubimac predviđa porođaj i doživljava stres, a samoodržljiva reakcija tijela uvijek obeshrabruje apetit.

Nakon što započnu prve kontrakcije, mačka može nekoliko puta isprazniti mjehur, to je zbog grčeva u trbuhu. Kao rezultat toga, do početka punoljetnog rođenja, kućni ljubimac je gladan i žedan. Ne biste trebali prevariti prirodu, nahranivši mačku silom, komplicirate postupak prolaska prvog mačića kroz rodni kanal.

Nekoliko sati prije rođenja, mačka doživljava „nalet snage“, proviruje i potpuno je zadovoljna onim što se događa, a velika količina hormona ulazi u krvotok životinje. U pozadini "zamućenja razuma", kućni ljubimac može uporno tražiti da jede, malo mlijeka ili skute mase bit će dovoljno.

Tijekom porođaja, kućni ljubimac gubi puno snage i tekućine, važno je osigurati da se u blizini gnijezda nalazi posuda s toplim napitkom. Ako je potrebno, donesite posudu na lice životinje, najbolje je piti mačku nakon rođenja i lizati mačića, kada dijete već sisa kolostrum. Isisavanje mačića potiče pokušaje, rad i aktivnu proizvodnju mlijeka.

Prednosti i nedostaci prehrane nakon rođenja

Svaki se mačić razvija u pojedinačnoj "torbici" - posteljici, koja se nakon mačića izbacuje. Mačka instinktivno razbija mjehurić, potiče otvaranje pluća, gnječi pupčanu vrpcu i jede poslije rođenja. Tkiva placente sadrže puno vlage, proteina, vitamina i stimulansa.

Mnogi uzgajivači protive se prehrani nakon rođenja, tvrdeći da je to mogući uznemireni želudac. Ovo je rezonovanje vrlo razumno kada je riječ o "problematičnim" ili "umjetnim" pasminama, poput škotskih mačaka. Jače, a još više "plemenite" mačke ne treba se ograničiti.

Divlje mačke rađaju 2-4 mladunaca, ali domaći kućni ljubimci su ta pravila odavno zaboravili. Događa se da se vlasnik vratio kući, a njegov kućni ljubimac leži na omiljenom džemperu i liže 7-8 mačića, pojedu se svi potomci. Za prevenciju, mački trebate dati nezaslađeni enterosgel i kuhanu mršavu rižu kao prirodni upijač.

Mačja dijeta koja doji

Odmah nakon što je posljednje mače protjerano, mačja se maternica počinje naglo stezati. Rođenje djeteta smatra se potpunim ako u roku od 1,5-2 sata mačka nema kontrakcije, svi mačići i rođenja su van, a peritoneum je mekšan pri palpaciji. Ako su pojedeni potomci, dojenačka mačka ne jede nakon porođaja i ne napušta gnijezdo 4-6 sati. Ipak, ponudite svojoj mački vodu ili toplo mlijeko.

Hrana dojeće mačke nakon porođaja u roku od 10-12 dana treba se sastojati samo od lako probavljivih, hranljivih i prirodnih proizvoda - mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda, povrća, žitarica. Ako vaš ljubimac doslovno pati bez životinjskih bjelančevina, tada na jelovnik možete unijeti malo kuhanog dijetalnog mesa. Poželjno je isključiti suhu hranu - ona sadrži puno soli i malo vode, nije najbolji proizvod za obilnu proizvodnju mlijeka. Izuzetak su osobe koje pate od alergija, britanske mačke i druge umjetne pasmine, one su kontraindicirane u oštroj promjeni prehrane.

Od 14. dana, „uobičajeni“ proizvodi, uključujući kuhano meso i ribu, postupno se uvode u prehranu. Ako u postporođajnom razdoblju nije bilo komplikacija, do 14. dana mačka će se potpuno oporaviti, ali mačići će značajno rasti. Tijelo kućnog ljubimca treba veliki broj proizvoda koji sadrže kalcij i magnezij, inače će kostur, zubi i zglobovi "majke" patiti od nedostatka.

Prema receptu veterinara, dijetetski dodaci s velikim sadržajem kalcija propisuju se za potomstvo bez jaja. Posebna se kontrola daje pravilnom oblikovanju zglobova. Slatka savijena uši su, nažalost, mutacija koja se neće dogoditi kada u tijelu ima dovoljno kalcija.

Mlijeko i nemasna krema trebaju biti prisutni u mačjoj prehrani cijelo vrijeme kada se mačići hrane i 20-30 dana nakon odvikavanja.

Ne postoje stroge preporuke kako pravilno hraniti mačku nakon porođaja, ali važno je slijediti nekoliko pravila:

  • Hranite svoju životinju samo svježom hranom.
  • Obavezno provjerite je li piće uvijek u javnoj domeni.
  • Nasjeckajte porcije - hranite češće, ali malo po malo.
  • Pazite na težinu kućnog ljubimca, pretilost ne donosi koristi.
  • Strogo se pridržavajte dijeta ako ih je propisao liječnik.
  • Zaštitite kućnog ljubimca od lova, ovratnik s zvonom će vam pomoći.
  • Kupujte hranu unaprijed, hranljiva mačka ne bi trebala gladovati.

Pogledajte video: Prevladavanje psihijatrijskih problema liječenjem crijeva - Natasha Campbell McBride (Veljača 2020).

Loading...