Zdravlje pasa: zašto su ektoparaziti opasni?

Često možete čuti popularnu izreku "nema psa bez buva". Zapravo, paraziti koji sisaju krv privatni su pratioci pasa. I može se činiti da na bilo kojoj šetnji pas gotovo sigurno može uhvatiti buvu, što znači da je borba s njima, a još više poduzimanje bilo kakvih preventivnih mjera, besmisleno.

Zapravo, relativno nedavno, jednostavno nije bilo načina da se psi zaštite od insekata koji isisavaju krv i morali su se nositi s njima. Ali danas je taj opasni stereotip zastario. Prije svega, morate shvatiti da su buhe i drugi ektoparaziti, uključujući i krpelja, nesigurni "gosti" u pasjoj dlaci. Slijedom toga, protiv njih se može i treba boriti, štoviše, potrebno je osigurati prevenciju ugriza ektoparazita u najvećoj mogućoj mjeri.

Buhe: anemija, alergija i infekcije

Buhe su insekti koji sišu krv, a jedna od opasnosti koja je povezana s porazom ovih ektoparazita je anemija. Naravno, jedan ubod buhe ne može uzrokovati ozbiljan gubitak krvi, ali stvarni rizik od razvoja anemije i dalje je prisutan kod štenaca i malih pasa sa značajnom infestacijom insekata.

Osim toga, buhe mogu biti nositelji opasnih bolesti, a njihova slina može izazvati alergijsku reakciju kod psa. Drugi ozbiljan problem je dermatitis, koji se razvija kada se koži doda infekcija. Neke buhe mogu poslužiti kao nosači jaja helminta.

Krpelji: piroplazmoza i borelioza

Ujed krpelja uvijek uzrokuje ozbiljnu nelagodu psu. Krpelj sline, poput izlučivanja pljuvačnih žlijezda drugih insekata koji isisavaju krv, može izazvati intenzivnu alergijsku reakciju. Osim toga, pokušavajući se riješiti krpelja za sisa, životinja može češljati mjesto ugriza i unijeti infekciju u rane.

No najveća je opasnost velika vjerojatnost da se pas zarazi životnim bolestima: piroplazmozom, boreliozom, lajmskom bolešću. Da, nije svaki krpelj zaražen, ali epidemiolozi imaju razloga za zabrinutost: svake godine raste razina zaraze krpeljima opasnim infekcijama.

Liječenje? Prevencija!

Naravno, ako se pojava buva u dlaci kućnog ljubimca ili ubod krpelja ne mogu spriječiti, treba poduzeti mjere za uklanjanje ektoparazita. Ako imate buve, možete koristiti prikladan šampon protiv buha za životinju. Ako se na psu nađe krpelj, potrebno ga je pažljivo ukloniti i pazite da što prije kontaktirate veterinara, uzimajući parazita sa sobom: to može biti potrebno za točnu dijagnozu i pravovremeno liječenje, ako je potrebno.

Ali bolje je spriječiti ektoparazite da ne ugrize psa. Nemoguće je ograničiti hodanje zdravog psa - oni imaju higijensku ulogu i pružaju psu mogućnosti njegove fizičke aktivnosti. Stoga je najbolje rješenje pažljivo zaštititi životinju od insekata koji isisavaju krv uz pomoć posebnih pripravaka. Na primjer, uz pomoć serije Dana Ultra. Ovo je niz lijekova koji je ne samo moguć, nego čak i preporučuje se primjenjivati ​​na sveobuhvatan način.

Kombinirana upotreba kapi na grebenu, ogrlicu i sprej prema shemi koju su posebno razvili veterinari pomoći će osigurati maksimalnu zaštitu kućnog ljubimca. Štoviše, zbog pomno odabranih koncentracija aktivnih tvari vjerojatnost predoziranja i štete za zdravlje psa isključena je.

U nedavnoj prošlosti, kada je sposobnost vlasnika pasa da zaštite svoje kućne ljubimce od insekata koji krvlju sisaju bila ograničena, oni su se stvarno morali boriti s redovitim napadima buva i uboda krpelja. Međutim, danas postoji prilika da pouzdano zaštitite vašeg ljubimca, a takva je zaštita zaista potrebna za njegovu udobnost i zdravlje.

Vera Antonova, doktorica Veterinarske klinike Centra na Bulevaru Tsvetnoy.

Pogledajte video: KAKO ZAŠTITITI PSA OD KRPELJA - Mario Tikvicki, veterinar, RTV City (Listopad 2019).