Prijenos šteneta sa suhe na prirodnu hranu: pravi set namirnica

Oštra promjena vrste hrane popraćena je stresom za pasje tijelo. Neiskusnim vlasnicima pažljivost u ovom pitanju može se činiti čudnom i često, odlučujući prebaciti štene iz suhe u prirodnu hranu, čine pogreške koje pas mora platiti.

Svaka vrsta hranjenja ima svoje karakteristike. A ako se sa suhom hranom pitanje riješi samo odabirom dobre prehrane, tada se prilikom hranjenja domaćom hranom vlasnik mora naoružati dodatnim znanjem o tome kako pravilno sastaviti jelovnik i uspostaviti prehranu za štene.

Zašto trebate prebaciti svoje štene iz suhe u prirodnu hranu

Suvremena industrija industrijskih obroka omogućuje vam da uspostavite kvalitetnog kućnog ljubimca i osigurate ispravan rast i razvoj psa. Suha hrana za životinje ima puno prednosti, kako za psa, tako i za vlasnika, a jedna od najvažnijih je ušteda vremena. Ali postoji mnogo pristaša u ishrani prirodnom hranom, a takav je pristup dobro utemeljen.

Zašto i u kojim situacijama je potrebno promijeniti vrstu hrane:

 • Ako pas odbija suhu hranu: dogodi se da štenad iznenada prestane jesti "sušenje", preferirajući meso i druge proizvode.
 • Kad to diktira zdravstveno stanje s naknadnom preporukom veterinara.
 • Iz "ideoloških" razloga vlasnika, koji smatra da je prirodna vrsta hranjenja jedina ispravna.
 • Ako štene živi u uvjetima koji isključuju redovite isporuke suhe hrane dobre kvalitete (malo selo, šumarstvo).

Pogrešan pristup promjeni prehrane šteneta može dovesti do neispravnosti probavnog trakta. Da biste to izbjegli, trebate pristupiti pitanju obuke s razumijevanjem prirode ponašanja kod pasa i promatrati redoslijed postupaka.

Posebnosti obuke štenaca za prirodnu hranu

Najčešća i najčešća greška u navikavanju šteneta na prirodnu hranu je prebrza promjena vrste hrane, u kojoj je pas jučer jeo suhu hranu, a danas imaju zdjelu punu mesa i kaše.

Tijelo životinja dizajnirano je tako da u rad s hranom sudjeluju određeni enzimi. Te se tvari „podešavaju“ na kvar uobičajene hrane i ako se susretnu s nepoznatom komponentom, možda neće raditi ispravno. Rezultat je povraćanje, proljev i daljnje odbijanje jesti. Formirane prehrambene navike glatko se mijenjaju.

Važno: pas odbija hranu, ne zato što je štetna, već zato što se njezino tijelo nije naviklo na nove sastojke, ili oni izazivaju neugodne senzacije. Prilikom prelaska na novu prehranu kategorički se ne preporučuje štene ići na štrajk glađu i na taj način narušiti njegovu psihu i zdravlje.

Značajke prijenosa na prirodnu vrstu hranjenja:

 • Prestrukturiranje prehrane provodi se postupno, tijekom razdoblja od 7 do 14 dana, a u nekim slučajevima i duže. Postupno se zamjenjuje, počevši od 5-10% nove hrane, ovisno o situaciji.
 • Dopušteno je unijeti više od 1 novog sastojka u svako novo hranjenje. Nakon što štene isproba novi proizvod, morate ga pažljivo promatrati: postoji li alergija, labava stolica ili povraćanje.
 • Prijevod se ne smije provoditi tijekom cijepljenja ili lošeg zdravlja šteneta povezano s bolešću ili nekim drugim razlogom. Preporučljivo je da probavni sustav dobro funkcionira i da bude spreman za promjenu hrane.
 • Ishrana psa ostaje ista: broj hranjenja ovisi o dobi kućnog ljubimca.
 • Probiotici se daju štenetu kako bi se pomoglo probavi tijekom prijenosa.

U početku, nakon promjene vrste hrane, kućni ljubimac može izgubiti nešto kilograma. To je prirodan proces, a nakon nekog vremena štenci dobro dobivaju na težini. Međutim, ako izgled i zdravstveno stanje smetaju vlasniku, trebali biste se obratiti svom veterinaru.

Nijanse prevođenja

Štenci ne vole uvijek nepoznatu hranu. Iako je to izuzetno rijetko za meso, koje ima visoku aromatičnost i prirodna je hrana za pse - obvezni grabežljivci, takvi se presedani događaju.

Možete nadmudriti tvrdoglavog na sljedeće načine:

 • Pomiješajte komade mljevenog mesa s mrvicama suhe hrane.
 • Koristite konzerviranu hranu za pse: ukusnija je od suhe hrane i štenad se stvarno sviđa. Miješajući prirodnu hranu u mokru hranu, njen se volumen svakodnevno smanjuje, sve dok je potpuno ne zamijeni.

Kada se pretvore u prirodnu hranu, štenci piju manje vode. Ovo ne bi trebalo uznemiriti vlasnike: mesni proizvodi sadrže puno vlage, za razliku od suhe hrane. Ipak, voda u prehrani šteneta zauzima važno mjesto i uvijek bi trebala biti slobodno dostupna.

Pravilna prehrana štenad napravljena od prirodnih proizvoda

Prilikom sastavljanja jelovnika za kućnog ljubimca treba imati na umu da je glavna hrana za psa - prirodni grabežljivac meso, koje će u svom sirovom obliku donijeti maksimalnu korist. Aminokiseline potrebne za rast, strukturu organa, pravilno funkcioniranje živčanog sustava i razvoj imuniteta ulaze u tijelo s proteinima životinjskog podrijetla. Osim proteina, štenad također treba druge hranjive tvari: masti, ugljikohidrate, vitamine i minerale.

Dobra uravnotežena prehrana uzima u obzir potrebe pasa u svim komponentama, a također ne dopušta prisustvo neželjenih proizvoda za pse, a to su:

 • konzervirana hrana;
 • masna hrana;
 • dimljeno meso;
 • slatko, brašno;
 • krastavci;
 • cjevaste kosti;
 • sirova svinjetina;
 • hrana sa stola domaćina koja sadrži začine, začine i sol;
 • riječna riba koja nije podvrgnuta toplinskoj obradi.

Pravilna prehrana prirodnih proizvoda za štene sadrži meso, ribu, uzgoj, žitarice, povrće, voće, maslac i masti, mliječne proizvode, kao i vitamin i mineralni kompleks.

Set namirnicapopisStope hranjenja
Sirovo meso (niske masnoće)Govedina, teletina, piletina, puretina, zec, janjetinadnevno
Riba (morska)Oslić, ružičasti losos, pastrmka, bakalar, coho losos, pollock, smuđ2 puta tjedno
iznutriceJetra, pluća, srce, ožiljak2 puta tjedno
jajaPrepelice ili piletina2-3 puta tjedno
uljeSuncokret, laneno sjeme, maslina, kukuruz, kremastodnevno
Povrće i voćeMrkva, kupus, repa, tikvice, bundeva, krastavci, jabukednevno
žitariceHercules, riža, heljdadnevno
Kiselo-mliječni proizvodiKefir, jogurt, sirutka, fermentirano pečeno mlijeko, skutadnevno
kostiGoveđi spoj, piletina bez kljuna, leđaPo volji, ali barem 2-3 puta tjedno
Vitamini i mineraliPoseban kompleks za štence prema dobidnevno

Hranjenje štenaca različitih pasmina ima svoje nijanse, ali postoje opći trendovi:

 • Meso se daje sirovo, prethodno zamrznuto 2-3 dana. Pri promjeni hrane pravi se mljeveno meso, nakon što se meso izreza na komade.
 • Riba se kuha, a iz nje se odabiru kosti. Glave su vrlo korisne za sadržaj mukopolisaharida u njima.
 • Žitarice se kuhaju od žitarica, u koje se dodaje nekoliko kapi ulja.
 • Jaja je bolje kuhati.
 • Povrće se daje sirovo ili parno.

Kako kombinirati proizvode u prehrani, odlučiti vlasnik. Ovisi o ukusnim sklonostima psa i nekim načelima "rada" hranjivih tvari u proizvodima: na primjer, neki su vitamini topivi u mastima, pa tradicionalno dodaju ulje u povrće. Kaša se miješa s mesom, kao i povrćem (pogotovo ako se štene nerado jede u "praznom" obliku). Skuta se razrjeđuje kefirom, gdje možete dodati i jaje.

Sjeti se! Udio mesnih sastojaka za štene treba iznositi najmanje 60% ukupne prehrane.

Prilikom prelaska na prirodnu prehranu potrebno je pažljivo pratiti stanje kućnog ljubimca: moderni psi često pate od alergija na komponente hrane, a to se može utvrditi samo iskustvom. U slučaju pojave osipa, svrbeža, proljeva, sastojak se uklanja iz prehrane, a novi se unosi tek nakon stabilizacije.

Štencu se daje hrana na sobnoj temperaturi, neizostavljeni dio se izbaci ili odloži u hladnjak, posuda se dobro ispere. Posluživanja ovise o dobi, veličini i težini šteneta, kao i o individualnim karakteristikama. Važno je ne prejesti kućnog ljubimca i ne dopustiti mu davanje između obroka.

Ponašanje prehrane mora biti oblikovano tako da na zdravlje psa ne utječe: ovisi o njegovom dobrobiti i životnom vijeku.

Pogledajte video: 3000+ Common English Words with British Pronunciation (Listopad 2019).